Nađen srušeni mađarski zrakoplov i tijela dvoje poginulih

NA BRDU Medveđak Oštri u blizini Plitvičkih jezera pronađen je u 11 sati i 10 minuta zrakoplov Zlin 142 te dva mrtva tijela mađarskih turista za kojima se tragalo jučer i danas.

Srđan Vrsalović, pročelnik Komisije za helikoptersko spašavanje rekao je Hini da je mrtvo tijelo muškarca pronađeno u avionu, a tijelo žene desetak metara dalje.

Zrakoplov se pretragom iz zraka nije mogao vidjeti jer se avion srušio u gustoj šumi, a u požaru nakon ekspolozije izgorjelo je donje granje drveća, ali ne i vrhovi.

Zrakoplov i unesrećene našla je grupa u kojoj su osmorica pripadnika Gorske službe spašavanja i jedan policajac, predvođena Ivanom Hostom.

Glavnina potrage usmjerena je na Medveđak Oštri nakon što su tri lovca, neovisno jedan od drugog, rekli ekipama da su u petak oko 19.30 sati čuli tupi udarac iz pravca Medveđaka Oštrog. Tamo je krenulo 6 od ukupno 9 ekipa.

Ličkosenjska policija će oko 15 sati započeti očevid na mjestu pada sportskog zrakoplova Zlin 142, koji je na brdu Medveđak Oštri nedaleko Plitvičkih jezera pronađen oko 11 sati, zajedno s mrtvim tijelima dvoje mađarskih turista.

To je Hini danas potvrdio istražitelj za zrakoplovne nesreće pri Ministarstvu prometa Dinko Vodanović, dodavši da će u obavljanju očevida sudjelovati i predstavnici Ministarstva, sve u cilju utvrđivanja uzroka pada zrakoplova.


Najavio je da će o novim pojedinostima u vezi s nesrećom izvijestiti javnost oko 17 sati.

Vodanović se jutros u zadarskoj Zračnoj luci susreo sa šest mađarskih pilota koji su u petak sretno sletjeli u Zadar i Drniš, te s njima detaljno rekonstruirao let i poteškoće s kojima su se susretali na putu.

Nakon jučerašnje neuspješne potrage iz zraka, zrakoplov su danas u 11,10 sati pronašli pripadnici Gorske službe spašavanja i jedan policajac, a na temelju izjava troje lovaca da su u petak oko 19,30 sati čuli tupi udarac iz pravca Medveđaka Oštrog.

U zrakoplovu je pronađeno mrtvo tijelo muškarca, a tijelo žene desetak metara dalje.

U petak je iz Mađarske za Brač ukupno poletjelo osam ultralakih zrakoplova s mađarskim biznismenima i članovima njihovih obitelji, koji su na Braču namjeravali provesti vikend.

No, let im je omela gusta magla iznad Like, zbog koje je pet zrakoplova prisilno sletjelo na zemunički aerodrom, jedan je sletio kod Drniša, a jedan je udario u brdo Velika Lisina gdje je jučer i pronađen, kao i mrtva tijela dva mađarska turista.

Poginuli Mađari u nedjelju navečer će biti prevezeni na sudsku medicinu

Tijela dvoje mađarskih turista poginulih u zrakoplovnoj nesreći večeras će biti prevezena na Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, gdje će se obaviti obdukcija kako bi se utvrdio uzrok i vrijeme smrti, izjavila je na mjestu pada zrakoplova, u gustoj i nepristupačnoj šumi podno Medveđaka Oštrog, istražna sutkinja gospićkoga Županijskog suda Milka Vraneš.


Također je rekla da su pronađena i dva mobitela, od kojih je jedan bio uključen, što je pomoglo da se otkrije mjesto pada mađarskoga sportskog zrakoplova ZLIN 142, koji je pronađen danas nešto poslije 11 sati.

Državni odvjetnik Ličko-senjske županije Pave Rukavina rekao je da je pilot pronađen u trupu zrakoplova, a njegova suputnica dvadesetak metara dalje.

Ivan Host iz Hrvatske gorske službe spašavanja, koji je vodio osmeročlanu skupinu spasilaca koji su danas s jednim policajcem pronašli zrakoplov, istaknuo je da je, nakon što je sužen prostor potrage, trebao jedan sat hoda kroz vrlo težak teren da se dođe do zrakoplova.

Letjelica i poginuli do 19 sati nisu dirani jer se čekao dolazak istražitelja za zrakoplovne nesreće pri Ministarstvu prometa Dinka Vodanovića, koji je danas u Zadru rekonstruirao let i rasvjetljavao okolnosti u kojima se dogodila nesreća te utvrđivao moguću odgovornost.

U Zadru je razgovarao sa šestoricom pilota koji su u skupini od osam zrakoplova u petak letjeli od Mađarske prema otoku Braču. Petorica su sletjela u Zadru, jedan u Drnišu, a dva su se zrakoplova srušila.

Rezultati jučerašnjeg očevida na brdu Velikoj Lisini kod Rakovice, gdje je u petak oko 22 sata pronađen prvi zrakoplov u kojem su također poginula dvojica mađarskih turista, i današnjega u Medveđaku Oštrom, zajedno s dokumentacijom leta, tonskim snimkama razgovora pilota tijekom leta te s kontrolom leta, bit će sastavni dio završnog izvješća i dostavit će se Državnom odvjetništvu, rekao je Vodanović

Pročitajte više