Nagorno-Karabah izabrao novog predsjednika

NAGORNO-KARABAH, samoproglašena nezavisna država koju međunarodna zajednica drži dijelom Azerbejdžana, na jučerašnjim je izborima za svog novog predsjednika izabrala bivšeg šefa sigurnosnih službi Baku Sahakjana.

Na izbore je izašlo oko 77 % upisanih birača u toj planinskoj oblasti, oko koje se od 1988. do 1994. vodio krvavi rat između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana.

Rat, u kome je poginulo 25.000 ljudi, a stotine tisuća protjerane iz svojih domova, završen je primirjem, a Nagorno-Karabah, u kome pretežno žive Armenci, otada uživa u de facto nezavisnosti.

Sahakjan, za koga se izjasnilo 85 % birača, izjavio je kako će demokratski izbori pomoći da njegova zemlja - čiju nezavisnost priznaje jedino Armenija - bude međunarodno priznata.

Arkadij Gukasjan, predsjednik Nagorno-Karabaha kojem istječe mandat, izjavio je kako Nagorno-Karabah ima više prava da ostvari nezavisnost od Azerbejdžana nego Kosovo od Srbije.

Međutim, malo je vjerojatno da će ovi izbori promijeniti službeni stav međunarodne zajednice koja inzistira na očuvanju teritorijalnog integriteta Azerbejdžana. Između Armenije i Azerbejdžana se o sudbini te planinske oblasti već godinama vode pregovori koji nisu donijeli nikakvih rezultata.

D.A.

Pročitajte više