Nagrada IEEE-a profesoru Anti Šantiću

ANTE ŠARIĆ, professor emeritus Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu primit će danas u meksičkome gradu Cancunu značajnu nagradu za dostignuća u karijeri koju mu je dodijelio američki Institut inženjera elektrotehnike i elektronike IEEE (Institut of Electrical and Electronic Engineers).

O dodjeli nagrade profesoru Šantiću, koji je tijekom svoje sveučilišne karijere bio i dekan FER-a, izvijestio je predstojnik FER-ova Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija Branko Jeren.

Jeren navodi da je tu značajnu nagradu Anti Šantiću dodijelila sekcija IEEE-a za medicinsku i biološku tehniku EMBS (Engineering in Medicine and Biology Society) za pionirske i temeljne doprinose u razvoju i konstrukciji elektroenecefalografa (EEG), elektromigrafa (EMG) i elektronistagmografa (ENG).

Profesor Šantić dobio je tu nagradu i za ostale elektroničke instrumentacije primijenjene u medicini ta za uvođenje biomedicinske tehnike u nastavu u Hrvatskoj i Europi.

Laureatu će nagrada biti predana u sklopu godišnje međunarodne skupštini EMBS-a, a Ante Šantić prvi je iz Hrvatske i istočne Europe kojemu je pripala nagrada IEEE-a za dostignuća u karijeri (Career Achievement Award) u području medicinske i biološke tehnike.

IEEE najveće je američko društvo u području elektrotehnike i elektronike i ima preko 380.000 članova među kojima je prošle godine bilo i 145.000 članova SAD-a.

Pročitajte više