Nagrađena tri hrvatska filma na festivalu neprofesijskoga filma

Na Međunarodnom festivalu neprofesijskog filma i videa "Prozor prema Istoku", održanom u Berlinu od 21. od 23. ožujka, nagrađena su tri hrvatska filma neprofesijskih autora iz FKVa Zaprešić, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez. Dokumentarni film "Krešo", autorica Ane Trkulje, Ane Blažić, Ines Samardžije i Marijane Brekalo, proglašen je najboljim filmom istočne Europe. Animirani film "Kontra", Vedrana Vugeca, osvojio je specijalnu nagradu Ars Cinema Berlin. Film "Crvuljak", autora Justine Kosir, Anđelka Krainovića i Nikole Dubovića, osvojio je nagradu "Abakus" Tierpark Hotela.

Od devet prijavljenih filmova iz FKV-a Zaprešić, u program je uvršteno šest. Osim nagrađenih, prikazani su i filmovi "Život je kao san", autora Jadranka Lopatića, "Prof. Shit", Ivana Škoca, i "Prvi susret", Davora Biruša.

Mladi autori animiranih filmova svojim su radovima privukli pozornost Međunarodne škole animacije iz Dresdena, te su četiri učenika i jedan voditelj pozvani da budu gosti ovogodišnje škole koja će se održati krajem lipnja.

Na festivalu, koji organizira Ars Cinema Berlin, prikazano je 45 od ukupno 160 prijavljenih filmskih i video radova svih vrsta i duljina, iz dvadesetak europskih zemalja, a ocjenjivao ih je žiri sastavljen od profesionalnih filmaša i kritičara.

Pročitajte više