Najava - gospodarstvo - za petak, 28. svibnja

Najavljujemo važnije događaje za petak, 28. svibnja.

ZAGREB - U Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) bit će održana konferencija za novinare na temu novog ustroja te novog upravljačkog tima Fonda. (14,00 sati, HFP, Ivana Lučića 6)

ZAGREB - Udruga hrvatskih institucija za poticanje poduzetništva održat će svoj 2. radni skup u suorganizaciji s Prehrambeno biotehnološkim fakultetom i Tehnološkim parkom Zagreb. Skup će, među ostalim, obrađivati teme poput potpore inovativnom radu od strane tehnoloških centara i parkova te programa poticanja u malom i srednjem poduzetništvu. (10,00 sati, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6)

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo organiziraju tribinu "Iso Forum Croaticum", na temu "Hrvatska normizacija - kako dalje", na kojoj će biti govora o usklađivanju zakonodavstva za slobodno kretanje roba i sigurnosti proizvoda, novom tehničkom zakonodavstvu, Zakonu o normizaciji i sl. (11,00 sati, Vijećnica, HGK, Rooseveltov trg 2)

ZAGREB - Za odmorom u hrvatskim turističkim destinacijama i ove godine na većini inozemnih tržišta vlada relativno dobro zanimanje, a temeljem najnovijih, svibanjskih izvješća inozemnih touroperatora i predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) manji booking nego lani prisutan je u Njemačkoj, Austriji i Italiji, dok je u svim skandinavskim zemaljama, Nizozemskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD-a, Švicarskoj, Belgiji, Rusiji te u susjednim Sloveniji i Mađarskoj booking znatno bolji. Iako se izvješća većinom odnose na trenutni, a ne definitivan booking kod organizatora putovanja, i ne uključuju individualne dolaske turista (koji u Hrvatskoj čine dvije trećine od ukupnih turista), dobra su osnova za prognozu popunjenosti hotelskih kapaciteta i ishoda cijele sezone. Temeljem toga u HTZ-u su mišljenja da će i ova sezona biti dobra, te da će se uspjeti ostvariti planirani porasti fizičkog i financijskog turističkog prometa. Pri tome su moguća i iznenađenja (i plus i minus).

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u travnju ove godine bila je veća za 0,7 posto u odnosu na ožujak, dok je u usporedbi s industrijskom proizvodnjom iz travnja prošle godine povećana za 4,5 posto. Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku izračunati na temelju indeksa trend-ciklusa, koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice. U razdoblju od početka svibnja prošle godine do kraja travnja ove godine, pak, industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj povećana za 3,6 posto u odnosu na proizvodnju u razdoblju od početka svibnja 2002. do kraja travnja 2003.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808 680

fax: 01 4808 821

(Hina) xrub yds

Pročitajte više