Najavljen "Pilarov" skup "Quo vadis Hrvatska?"

INTERDISCIPLINARNI skup s međunarodnim sudjelovanjem "Quo vadis Hrvatska?" u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održat će se u Zagrebu 9. i 10. prosinca a teme ovogodišnjih Annales Pilar su identitet, modernizacija i europska obzorja Hrvatske.

Annales Pilar već je tradicionalni znanstveni skup pokrenut prije četiri godine a ove se godine održava peti put i posvećen je 130. obljetnici rođenja hrvatskoga znanstvenika Ive Pilara koji se smatra jednim od prvih teoretičara modernizacije u nas i čije ime Institut nosi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj uoči početka skupa.

"Zlatna dvorana" Hrvatskoga instituta za povijest na zagrebačkome Gornjem gradu bit će pak mjesto dvodnevnoga susreta hrvatskih znanstvenika i nekoliko njihovih kolega iz inozemstva koji će zajednički pokušati odgovoriti na pitanja kuda to ide Hrvatske.

Pri tomu, istaknula je pomoćnica ravnatelja Instituta Ljiljana Kaliterna Lipovčan, osnovno geslo "Pilarovaca" jest - istraživanjima do činjenica.

Jer, ustvrdila je, hrvatsko društvo doista nije istraženo, a svi problemi, uključujući i one aktualne mogu se istražiti, pa tako za znanstvenike ne može vrijediti "mislim ili smatram" već "tu su činjenice koje sam dobio istraživanjem".

Član Programskoga odbora skupa Zlatko Matijević izvijestio je da je ovogodišnji Annales izuzetan po broju pozvanih sudionika koji će se truditi interdisciplinarno istražiti sve segmente društva.

Matijević je najavio i sudjelovanje dvojice kolega iz inozemstva - iz Nemačke Heinricha Badure, osnivača i ravnatelja Europske akademije za istraživanje života, integracija i civilnoga društva te Andreja Rahtena koji sada radi u Znanstveno-istraživačkome centru Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

Na otvorenju skupu bit će uručena i znanstvena nagrada Annales Pilar ovogodišnjemu laureatu prof. dr. fra Bonaventuri Dudi, istaknutomu hrvatskom teologu, publicistu i prevoditelju.

Pročitajte više