Najavljen štrajk cestara na dionici autoceste Zagreb - Macelj

"BROJNI pokušaji Nezavisnog cestarskog sindikata da s Upravom Trans-Ceste d.o.o. postignu sporazum o povećanju plaća, ostali su bezuspješni. U raspravama smo apelirali i na socijalnu svijest, i na pravne aspekte, i na gospodarske činjenice pa i na logiku. Uprava Trans-Ceste je ostajala neumoljiva", poručeno je danas na konferenciji za tisak Nezavisnog cestarskog sindikata uz obavijest kako će štrajk hrvatskih cestara početi 28. svibnja ove godine. Riječ je o 140 djelatnika koji rade na održavanju i naplati cestarine na dionice autoceste Zagreb - Macelj.

Prije nekoliko dana prekinuti su pregovori o kolektivnom ugovoru kojima su se htjele izjednačiti plaće s ostalim tvrtkama koje se bave istom djelatnošću, a kako je objasnio predsjednik Sindikata Mijat Stanić 140 radnika Trans-Cesta slabo su plaćeni i teško preživljavaju, a nemaju ništa osim "10 prstiju i svog poštenog rada". 

Djelatnici će osnovati vlastitu tvrtku

"Ne tražimo ništa nemoguće. U nastojanju da definitivno riješimo problem radnika Trans-Cesta, koncem prošle godine otišli smo i korak dalje: donijeli smo odluku, ukoliko Trans-Ceste odbiju usklađivanje plaća, Nezavisni cestarski sindikat će osnovati tvrtku za održavanje autocesta i koncesionaru Autocesti Zagreb Macelj ponuditi obavljanje poslova koje obavljaju Trans-Ceste za istu cijenu, jer je iz tih sredstava itekako moguće isplaćivati tražene plaće i pozitivno poslovati" poručio je Stanić na današnjoj konferenciji za novinare.  

Naime, problem nije od jučer, a počeo je još 2004 godine kada Vlada donosi Odluku o izmjeni navedene Odluke kojom se Koncesijsko društvo zadužuje da zaposli sve radnike Hrvatskih autocesta d.o.o. koji rade na održavanju i naplati na  dionici Zagreb Macelj. Tada se osnovala tvrtka operater Trans Cesta koja je bez natječaja dobila posao održavanja i naplate cestarine.

Kad je na red došla plaća, prekinuli pregovore

Trans-Ceste htjele su preuzeti samo 54 od ukupno 96 radnika Hrvatskih autocesta sa znatno nižim plaćama. Nakon pregovora i prijetnji štrajkom početkom kolovoza 2004. godine Trans-Ceste su zaposlile pedesetak radnika, a 36 ih se opredijelilo za odlazak uz otpremnine a desetak ih je ostalo u Hrvatskim autocestama.

Prošle godine u studenom počeli su kolektivni pregovori s kojima se htjelo izjednačiti plaće, kao i ostala materijalna prava radnika unutar djelatnosti na cestovnim objektima s naplatom cestarine. Veći dio Kolektivnog ugovora je usuglašen tvrde Sindikati, međutim kad su na red došli godišnji odmor, plaće i ostala materijalna prava, oni su prekinuti prije nekoliko dana.

I.Ć.
Foto: Nezavisni cestarski sindikat

Pročitajte više