Najčitanije na Indexu u 2011: Godinu obilježili prosvjedi i presuda Gotovini



ČITATELJE Indexove rubrike vijesti u 2011. godini najviše je zanimala presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Izvještaj o sudskom ročištu od 15. travnja na kojem su Gotovina i Markač osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne s 747.583 otvaranja uvjerljivo je najčitaniji tekst godine.

Presuda koja je dobar dio Hrvatske iz nekog razloga ostavila u šoku predmet je i trećeg najčitanijeg teksta godine naslovljenog "Zbog presude Gotovini marširali na HDZ i SDP i pjevali 'Juru i Bobana'", a koji je otvoren 625.338 puta. Između dvaju Gotovina, na drugo mjesto, s 665.655 otvaranja probio se izvještaj sa sramotne Parade ponosa u Splitu, obilježene nasilnim homofobnim ispadima.

Tri teksta o prosvjedima u top 10

Na visokom četvrtom mjestu je tekst pod naslovom "Uđite u Mladićevu luksuznu pritvorsku ćeliju: Ratni zločinac ima tumor?" s 479.364 otvaranja. Top pet s 436.387 otvaranja kompletira tekst "Počela hrvatska revolucija: Gorjele zastave HDZ-a, SDP-a i EU, prosvjednici skandirali Kosorici pod prozorom".

Izvještaji za zagrebačkih prosvjeda protiv Kosoričine vlade, koje su Indexovi novinari redovito pohodili, među čitateljima su bili vrlo popularni; zauzeli su i šesto i sedmo mjesto na listi najčitanijih tekstova u 2011. godini. Među sto najčitanijih tekstova u 2011. godini, čak ih je 12 o prosvjedima koji su tijekom godine potresali Hrvatsku.

Na osmom mjestu nalazi se vijest o ubojstvu Moamera Gadafija pod naslovom "Pobunjenici izložili Gadafijevo tijelo u bivšoj klaonici". Tekst o ubojstvu libijskog vođe otvoren je 347.982 puta. Oko 2500 otvaranja manje imao je tekst pod nazivom "Policija potvrdila: Paravinja priznao da je ubio Antoniju!". Top deset kompletira vijest pod naslovom "Ugroženo zdravlje potrošača: Hitno se povlači Konzumova K plus tunjevina!" koja je otvorena 309.735 puta.

U godini krize ekonomija vas nije zanimala

S posebnim zanimanjem ste čitali o nestanku Antonije Bilić i lovu na Dragana Paravinju: u top 100 čak je devet tekstova o Antonijinoj otmici. Druge aktualne teme u 2011. godini bile su katastrofalni potres i tsunami u Japanu, ubojstvo Osame bin Ladena, brodska nesreća koju je skrivio Tomislav Horvatinčić, veliki požar na Braču... Vrlo je zanimljivo da je izvještaj o izbornoj pobjedi Kukuriku koalicije tek na 26. mjestu najčitanijih vijesti u 2011. Također, iako je 2011. bila obilježena gospodarskom krizom, tekstova iz rubrike ekonomija među najčitanijih 100 gotovo da i nema; tek se na 90 mjesto probio intervju koji nam je Radimir Čačić dao dan nakon izbora.

Pročitajte više