Najizgledniji kandidat republikanaca za predsjednika SAD-a: Palestinci? Teroristi i izmišljen narod



"NETKO mora imati hrabrosti i to reći. Njihovi su ljudi zapravo teroristi koji podučavaju terorizam u školama", rekao je Newt Gingrich koji je tijekom debate republikanskih kandidata u Des Moinesu u Iowi čime je zapravo ponovio svoje tezu o Palestincima kao teroristima i izmišljenom narodu.

Naglasimo kako Gingrich trenutno vodi po anketama, a tezu o Palestincima lansirao je u jeku afere da je dobio 1,6 milijuna dolara od Freddie Maca, američkog diva u trgovini nekretninama. Također u prilog mu ne ide i njegov u najmanje ruku problematičan bračni život. 

> Gingricheve izjave o Palestincima ne bi se posramila ni najekstremnija izraelska desnica

"Sve što sam rekao o njima (Palestincima op.a), to je činjenično točno", naglasio je Gingrich braneći tezu o Palenstincima dok su se njegovi protukandidati tijekom debate pokušali izvući s tvrdnjom da je SAD izraelski saveznik te da ne žele ići dalje od toga.

"I mi smo za istinu, ali nećemo bacati uvredljive, zapaljive riječi na mjesto koje je poput proključalog lonca", odbrusio mi je protukandidat Rick Perry, dok je Romney naglasio da on za razliku od Gingricha nije "bacač bombi".

Ni ekstremisti to ne govore

Gingrich je podsjetimo nedavno rekao i da zajedno s islamističkim pokretom Hamas dijeli "veliku želju za uništenjem Izraela".

Podsjetimo kako je palestinski premijer Salaam Fayad već ranije iskazao  svoju ogorčenost izjavom američkog predsjedničkog kandidata Newta Gingricha, koji je Palestince nazvao "izmišljenim narodom".

Palestinski premijer kazao je kako Gingrich "potpuno neprihvatljivo iskrivljava povijesnu istinu", dodavši kako se čak ni najveći ekstremisti u Izraelu ne odlučuju govoriti to što je kazao Gingrich.

Samo znaju nešto sitno

"On i oni koji mu vjeruju trebali bi ponovno učiti o povijesti. Sve upućuje na to da znaju samo nešto sitno o Otomanskom carstvu. Način na koji Gingrich izvrće povijesne činjenice je neprihvatljiv", kazao je Fayad.

Pročitajte više