Najmanje 24 osobe ubijene u nizu napada u Iraku

Najmanje 24 osobe su ubijene a 89 ih je ranjeno u petak u Iraku, uglavnom policajaca i pripadnika Nacionalne garde, u nizu napada koji su pokazali novoj vladi u Bagdadu da su pobunjenici i dalje snažni.

Jordanac Abu Musab al-Zarkavi, čelnik al Qaide u Iraku, izgleda da je upravo tu poruku htio prenijeti kada je obećao nove samoubilačke napade na audi vrpci snimljenoj u travnju.

Mete devet eksplozija automobila-bombi u Bagdadu i obližnjem gradu Madaenu bile su iračke snage sigurnosti. To je krvoproliće bilo prikaz moći pobunjenika samo dan nakon što je formirana nova iračka vlada, piše Reuters. Jedan visoki američki general izjavio je ovog tjedna da su pobunjenici snažni kao što su bili prije godinu dana.

U četvrtak je u Iraku formirana prva demokratski izabrana vlada nakon pedesetak godina. Premijer Ibrahim al-Džafari nije, međutim, imenovao trajne ministre za pet resora, uključujući obranu i naftu.

Irački dužnosnici optužuju Abu Musaba al-Zarkavija za samoubilačke napade s ciljem izazivanja građanskog rata.

Dužnosnici vjeruju da bi uhićenje Zarkavija, kojem je glava ucijenjena na 25 milijuna američkih dolara, oslabilo pobunjenike. Međutim, on je i dalje neuhvatljiv unatoč čestim tvrdnjama američke i iračke vlade da su mu vojne snage na tragu.

Vjeruje se da je posljednja Zarkavijeva audio vrpca koja je postavljena na Internet snimljena prošlog mjeseca. Na njoj se upozorava američki predsjednik George W. Bush da će njegovi vojnici u Iraku biti suočeni s još većom opasnošću.

(Hina) xkga ydj

Pročitajte više