Najmanje 24 poginula u atentatu u Bagdadu

NAJMANJE su 24 osobe ubijene u eksploziji kamionabombe do koje je u utorak došlo ispred glavnog stožera UN-a u Bagdadu, koje vijeće za privremenu upravu Irakom pripisuje Sadamovim sljedbenicima ili pak stranim teroristima, prema najnovijim podacima dobivenim u srijedu.

Usprkos razornom atentatu u kojem je poginuo predstavnik glavnog tajnika UN-a u Iraku, Sergio Vieira de Mello, Kofi Annan je u srijedu istakao kako će UN nastaviti djelovati u toj zemlji.

"U mrtvačnici je u srijedu ujutro bilo 21 tijelo a naknadno su dopremljena još tri nađena pod ruševinama. Među njima se našla i jedna žena koja je u Bagdad stigla isti dan", rekao je francuskoj novinskoj agenciji France Presse (AFP) neimenovani dužnosnik UN-a.

"Osobe koje se vode kao nestale vjerojatno se još nalaze ispod ruševina", dodao je.

Prema istraživanjima AFP-a po bagdadskim bolnicama, broj ranjenih u eksploziji dosegao je 107 osoba, dok je UN ranije objavio kako je poginulo 17 osoba a ranjeno ih je 86.

Vijeće za privremenu upravu Iraka je u svom priopćenju optužilo "sljedbenike Sadama Huseina ili strane infiltrirane teroriste", za atentat.

"Irački će se narod odlučno oduprijeti terorizmu i uspostaviti sigurnu, demokratsku i slobodnu zajednicu. On poziva prijateljske i bratske zemlje, zemlje članice UN-a da mu pomognu u naporima za uspostavu stabilnosti i sigurnosti u čitavoj zemlji", stoji u priopćenju.

Vijeće je između ostalog objavilo tri dana žalosti u Iraku.

Iračka policija u suradnji s američkim FBI-jem istražuje atentat, rekao je glasnogovornik američkog administrativnog upravitelja, Paula Bremera.

Voditelj FBI-a za Irak, Tom Fuentes drži kako se vjerojatno radi o "samoubilačkom atentatu".

Na mjestu atentata dva buldožera američke vojske počela su s raščišćavanjem ruševina.

(Hina) mg br

Pročitajte više