Najmanje osam zrakoplova CIA-e sletilo u Nizozemskoj

NAJMANJE osam zrakoplova koje je, kako se sumnja, koristila CIA za prijevoz osumnjičenih za terorizam, sletjelo je nakon 2001. u Nizozemskoj, izvijestio je u srijedu dnevni list NRC Handelsblad, pozivajući se na službene izvore.

Zrakoplove je kao vjerojatne letjelice CIA-e korištene za prijevoz osumnjičenih za terorizam u tajne zatvore identificirala organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, a list je potom od nizozemskog ministarstva prometa tražilo podatke o dotičnim letovima.

"Između 2001. i 2005. osam zrakoplova je bilo na popisu onih koji su iz nepoznatih razloga sletili u Nizozemskoj", piše dnevni list pozivajući se na dokumente dobivene od nizozemskog ministarstva prometa u koje su dobili uvid na temelju zakona o slobodnom pristupu administrativnim dokumentima.

U srijedu navečer je nizozemski parlament zatražio "najbrže moguće" objašnjenje o tim letovima od ministra vanjskih poslova Bena Bota koji se trenutno nalazi u inozemstvu.

Prošle godine, kad su mediji u Europi i SAD-u počeli objavljivati da je CIA tajnim letovima prebacivala osumnjičenike za terorizam u tajne zatvore, koristeći se i neimenovanim aerodromima u Europi u tranzitu, ministar vanjskih poslova je demantirao da su oni slijetali u Nizozemskoj, prema agenciji ANP.

Pročitajte više