NAJVEĆA BRITANSKA OLTARNA SLIKA PONOVNO IZLOŽENA JAVNOSTI

Najveća britanska srednjovjekovna oltarna slika golem komad hrastovine na kojem je prikazano Kristovo raspeće, ponovno je u četvrtak izložena očima javnosti nakon restauriranja koje je potrajalo gotovo cijelo desetljeće.

Nazvana Thornham Parva Retable po malenom selu na jugoistoku Engleske gdje je se čuva, oltarna slika restaurirana je osam godina, što je stajalo 400.000 dolara.

Slojevi boje, dodani tijekom stoljeća, skinuti su s osam komada hrastovine, otkrivši Krista, Djevicu Mariju i osmero svetaca onakvima kakvi su bili kad je slika izrađena prije gotovo 700 godina.

Oltarna slika izložena je u crkvici Sv. Marije u Thornhamu Parvi, u Suffolku, u kojoj je stajala od 20-ih godina prošlog stoljeća kada je pronađena na jednom seoskom tavanu.

´Mi smo selo sa samo 50 stanovnika i privilegij je imati najbolje očuvanu srednjovjekovnu sliku na drvetu u zemlji, i uz to jednu od najznačajnijih´, rekao je župnik Martin Kay.

Slika duga četiri metra i široka metar ima burnu povijest.

Stručnjaci smatraju da je izrađena 30-ih godina 14. stoljeća u Norwichu za dominikanski samostan u obližnjem Thetfordu, osnovan prije točno 900 godina. Jedan od prikazanih svetaca je Sv. Dominik, osnivač Dominikanskog reda.

Drvo od kojeg je izrađena potječe iz Poljske, čija je hrastovina u srednjem vijeku bila iznimno cijenjena.

Nakon dva stoljeća u Thetfordu, slika je nestala tijekom reformacije u 16. stoljeću, kad su engleski protestanti uništili mnoge srednjovjekovne rimokatoličke dragocjenosti.

Pretpostavlja se da je odnesena iz samostana zbog zaštite i skrivena u nekoj privatnoj kapelici, rekao je Kay.

Nakratko se pojavila 1778., kada je ponuđena na aukciji, i potom ponovno nestaje na više od stotinu godina, do ponovna pronalaska na jednoj farmi. Pronađena je u hrpi drveta na tavanu iznad staje i pravo je čudo što nije završila na lomači.

Tijekom Drugog svjetskog rata sklonjena je na ruralni jugozapad Engleske kako bi je se sačuvalo od njemačkog bombardiranja istočne Engleske.

Stručnjaci ističu da nakon restauriranja slika nije dramatično promijenjena, te da je njezina budućnost sada sigurna.

Pročitajte više