Nakon skandaloznog zaključka HLK-a, obitelj Maškarin odlučila tužiti riječki KBC

NAKON što je Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK), baš kao i prije nje Povjerenstvo za unutarnji nadzor KBC Rijeka, zaključila da u "slučaju Maškarin", kad je mladić koji je u riječki KBC došao na rutinsku operaciju slijepog crijeva ostao bez noge, nije učinjena stručna pogreška, obitelj nesretnog mladića odlučila je podići tužbu protiv riječkog KBC-a u slučaju da ta zdravstvena ustanova ne pristane na nagodbu.

Odvjetnica Ingrid Barić, koja zastupa obitelj Maškarin, najavila je tužbu protiv riječkog KBC-a, ustvrdivši da je obitelj mladića koji je pri rutinskoj operaciji ostao bez noge bila iznenađena i nezadovoljna mišljenjem Komisije za stručni nadzor HLK.

"Mišljenje Komisije ponavlja pogreške iz mišljenja internog povjerenstva KBC-a, ono je nepotpuno i nejasno, a u nekim dijelovima i šturije od prvoga." - kazala je Barić u razgovoru za Novu TV.

"I ovaj put navodi se da je za vrijeme operacije došlo do komplikacije opisane u literaturi, odnosno do mehaničke ozljede prednje stijenke trbušne aorte, ali nitko ne odgovara na ključno pitanje: što je dovelo do mehaničke ozljede? U oba mišljenja potpuno je zanemaren ljudski faktor koji je glavni čimbenik u ovom slučaju." - pojasnila je odvjetnica, čije je klijente posebno razljutila tvrdnja da se radi o komplikaciji opisanoj u medicinskoj literaturi.

"Je li po pravilima struke da mladi dečko uslijed rutinske operacije ostane bez obje noge? Lijeva je amputirana, a desna će, prema riječima kirurga, zapravo biti kao štaka, bez prave funkcionalnosti." - dodala je odvjetnica obitelji Maškarin.

Kad liječenje Miroslava Maškarina bude završeno, njegova obitelj će preko odvjetnice ponuditi nagodbu riječkom KBC-u, a bude li njihov prijedlog odbijen, slijedi tužba.

Pročitajte više