Napad na sjedište UN-a u Bagdadu i glavnog tajnika Ban Ki-moona

EKSPLOZIJA koja je odjeknula nakon minobacačkog napada na sjedište UN-a u Bagdadu je doslovno protresla glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i sobu gdje je održavao tiskovnu konferenciju s iračkim premijerom Nuri al-Malikijem koju je izravno prenosila televizija.

Eksplozija je šokirala Bana, koji se sagnuo na stolu, ali se odmah uspravio, a presica je nastavljena. Associated Press javlja da su od siline detonacije komadići žbuke padali s plafona.

Reporter AP-a je istrčao ispred zgrade i 50-ak metara od mjesta gdje se održavala konferencija vidio krater širine oko jednog metra.

Eksplozija je najverojatnije uzrokovana minobacačkim napadom, a odjeknula je u cijeloj bagdadskoj Zelenoj Zoni.

Dopisnik BBC-a javlja da je eksplozija bila neubičajeno jaka i da su se od detonacije koja se čula u cijelom gradu tresli zgrade i prozori.

Novi čelnik UN-a je nenajavljeno došao u svoj prvi posjet u Bagdad otkad je u siječnju preuzeo dužnost.

U trenutku eksplozije, kamera koja je snimala konferenciju se lagano zatresla, dok se na sredini ekrana moglo vidjeti kako se prvi čovjek UN-a instinktivno sagnuo. Zanimljivo je da se irački premijer, koji se nalazio s njegove lijeve strane, nije niti pomaknuo, očigledno naviknut na eksplozije koje su postale dio bagdadske stvarnosti.

U kolovozu 2003. su tadašnji UN-ov ambasador u Iraku, brazilski diplomat Sergio Vieira de Mello i još 21 osoba ubijeni u eksploziji kamiona natovarenog eksplozivom koja je uništila tadašnje sjedište UN-a u Bagdadu, hotel Canal. Odgovornost za napad je tada preuzela Al-Qaeda.

Foto: AFP

Pročitajte više