Napadi morskih pasa u Brazilu zabrinuli stručnjake

DVIJE su osobe zadobile teške ozljede u napadima morskih pasa na plažama Atlantskog oceana u sjeveroistočnom Brazilu tijekom vikenda i znanstvenici su izjavili da je broj napada zabrinjavajuće visok u toj regiji.

"Ove godine smo imali pet napada i situacija je slična onoj 1994. godine, kada je zabilježen rekordan broj od 11 napada", rekao je Fabio Hazin, čelnik odjela za ribarstvo Saveznog poljoprivrednog sveučilišta u Pernambucu.

Godine 2003. zabilježen je samo jedan napad u saveznoj brazilskoj državi Pernambuco.

Jedan sedamnaestogodišnjak izgubio je lijevu ruku, stopalo i dio noge nakon što ga je morski pas napao u nedjelju dok je plivao u oceanu kod grada Jaboatao de Guararapesa u državi Pernabuco, poznatoj po svojim koraljnim grebenima i plažama.

U subotu je morski pas na istom području napao dvadesetčetverogodišnju ženu i teško je ozlijedio. Oboje plivača napadnuto je u plićaku, što je prilično neuobičajeno budući da su ranije morski psi uglavnom napadali surfere puno dalje od obale.

Hazin je rekao da su morski psi počeli redovito napadati ljude u Pernambucu nakon otvaranja luke Suape krajem 80-ih godina. "Prije toga gotovo da nije bilo takvih slučajeva", dodao je.

Međutim, on je primijetio da je 1994. godine, kada je zabilježen rekordan broj napada, ta regija bila pogođena velikim kišama, što se ponovilo ove godine. "Mislimo da tu možda postoji veza", rekao je Hazin.

"Dok luka radi i raste ne možemo očekivati da će taj problem biti riješen. Nema sumnje, napadi morskih pasa prilično jako pogađaju turizam u državi", ocijenio je on.

(Hina) xkga ydv

Pročitajte više