NASA objavila nove snimke ledenjaka većeg od Istre, pogledajte kako se raspada

Foto: NASA/Nathan Kurtz

NASA je u srpnju ove godine iz svemira snimila golemi ledenjak, veći od Istre koji se odvojio od Antarktike i krenuo u toplije krajeve.

Kako smo tada pisali, odlamanje ledenjaka A-68 površine 5800 četvornih kilometara od ledene ploče Larsen C na Antarktici popratili su gotovo svi svjetski mediji jer je to bio jedan od najvećih koji su ikada zabilježeni. Nakon odlamanja, ploča Larsen C smanjila se za oko 12 posto – do najmanjih razina u zabilježenoj povijesti.



Pritom smo istaknuli kako je jedan od problema s ovakvim pucanjem to što led, prije nego što se odvoji, blokira i usporava klizanje novoga s kopna. Nakon pucanja, klizanje leda na kopnu se ubrzava. Iako se konkretan slučaj odlamanja ne može izravno pripisati klimatskim promjenama, ona se prirodno događaju od davnina, znanstvenici ipak smatraju da će ih u budućnosti biti sve više.

Na Antarktici je trenutno ljeto, a A-68 putuje prema otočjima Južna Georgija i Južni Sandwich, britanskim prekomorskim područjima u južnom Atlantiku, oko 1.390 kilometara jugoistočno od Falklanda i oko 2.150 kilometara istočno od Ognjene zemlje. Na svom putu ledenjak se postupno raspada pa nastaju brojni manji ledenjaci.



Nove snimke izbliza

Prošle nedjelje, 12. studenog, članovi Operation Icebridge, NASA-ine inicijative za snimanje 3D karata ledenjaka, letjeli su nad A-68 zrakoplovom P-3  koji je opremljen najsofisticiranijim mjernim instrumentima. Zahvaljujući povoljnim meteorološkim prilikama, snimke iz zrakoplova vrlo su jasne.

"Vjerojatno znate osjećaj: onaj trenutak kada svojim očima vidite nešto što ste prije vidjeli samo na fotografijama. Do danas ledenjak Larsen C poznavala sam samo po satelitskim snimkama koje smo objavili u kolovozu 2016. Antarktički poluotok tada je privlačio pozornost zbog pukotine koja je konačno završila odvajanjem golemog ledenjaka“, napisala je Kathryn Hansen u tekstu za NASA-in Earth Observatory.



"Bila sam svjesna da ću vidjeti ledenjak veličine savezne države Delaware, međutim, nisam bila spremna za to kako će to izgledati iz zraka. Većina ledenjaka koje sam vidjela izgledali su relativno maleni i kompaktni, a cijeli dio ledenjaka koji se vidi iznad površine oceana vidljiv je odjednom. No to nije tako s ovim ledenjakom. A-68 je toliko velik da i dalje izgleda kao da je dio ledene ploče. Ipak, ako pogledate u daljinu, vidite tanku crtu vode između ledenjaka i početka nove fronte šelfa“, dodala je.


Zahvaljujući fotografijama i snimkama uz pomoć gravimetra koji mjeri količine vode ispod ledenjaka, znanstvenici imaju prilično jasnu predodžbu o ključnim svojstvima A-68. Ona bi im trebala pomoći u daljnjem praćenju njegova kretanja, kao i procesa kroz koje će prolaziti.


 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz NASA-u, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: NASA.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više