NAŠICE: riblji fond ozbiljno ugrožen

Slatkovodno ribnjačarstvo ove je godine zbog velike suše pretrpjelo golemu štetu, čije će se posljedice osjećati sljedećih godina, a uz štetu koju čine ptice i nekontrolirani lov riblji je fond ozbiljno ugrožen, rečeno je na današnjemu okruglom stolu o stanju u slatkovodnom ribarstvu.

Skup su u Našicama organizirali Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora iz Osijeka, Savez športskih ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije i Našički ribnjak 1905. d.o.o.

Samo u Našičkom ribnjaku 1905. d.o.o. ove je godine zbog iznimno visokih temperatura i suše uginulo oko 55 tona konzumne ribe (šarana, soma, smuđa, tolstolobika), te riblje mlađi, a šteta je veća od pet milijuna kuna, rekao je direktor Zvonko Ibriks.

Problem je što riba stradava i od kormorana, te ostalih ptica i zaštićenih životinja, a dug se za tu štetu koju mora nadoknaditi država u proteklih deset godina povećao na 50 milijuna kuna, koliko potražuje 12 slatkovodnih ribnjaka u Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, za ublažavanje posljedica od ovogodišnje suše - od 400 milijuna kuna za slatkovodno je ribnjačarstvo namijenjeno oko 20 posto.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Josip Hrala ocijenio je da ugroženosti ribljeg fonda pridonosi i nekontrolirani lov, posebice u Kopačkome ritu, gdje je drugo po veličini prirodno mrijestilište slatkovodne ribe u Europi. Nije logično da se u Parku prirode Kopačkome ritu dopušta gospodarski ribolov jer tako, nažalost, radimo sami protiv sebe, rekao je Hrala.

Inspektor zaštite prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja Željko Vuković je istaknuo da se hitno ne državnoj razini moraju "donijeti mjere koje će spriječiti devastaciju ribljeg fonda u Kopačkome ritu", dodajući kako je o tome izvijestio i ministra Banca.

Zvonko Ibriks je istaknuo da su za budućnost ribljeg fonda važni športski ribiči, kojih u Osječko-baranjskoj županiji ima 12.000, a koji svojim sredstvima poribljavaju vode.

Danas je na jednoj ploči Našičkog ribnjaka selektivno izlovljena riba autohtone deverike, kojom će Savez športskih ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije poribiti vode kojima gospodari.

(Hina) vs dd

Pročitajte više