Nasilje u Hong Kongu ne prestaje: "Na rubu smo totalnog sloma"

Foto: EPA

HONGKONŠKA policija danas je ispalila suzavac u financijskom okrugu Central, iznad luke u Mong Koku i na sveučilištima kako bi slomila prodemokratske prosvjede, za koje kaže da grad vode na "rub potpunog sloma".

Sukobi su izbili dan nakon što je policija ranila iz blizine vatrenim oružjem jednog prosvjednika, a drugi je poliven benzinom i zapaljen, u najgorem nasilju u gradu pod kineskom upravom proteklih desetljeća.

Više od 1000 prosvjednika, među kojima mnogi nose odijela, lica su im prekrivena maskama, okupili su se u Centralu drugi dan za vrijeme stanke za ručak, blokirajući prometnice ispod najviših gradskih nebodera i najskupljih nekretnina.

Nakon što su se raspršili, policija je ispalila suzavac na preostale prosvjednike na staroj uskoj Pedder Street.

Policija je uhitila desetak ljudi. "Naše društvo gurnuto je na rub totalnog sloma", rekao je policijski glasnogovornik na konferenciji za novinare, referirajući se na zadnja dva dana nasilja u Hong Kongu.

On je kazao da su maskirani "izgrednici" počinili "bezumna" djela - bacali su smeće, bicikle i krhotine na tračnice podzemne željeznice i na kablove, paralizirajući prometni sustav.

Čovjek koji je zapaljen još uvijek je u kritičnom stanju te se traže informacije o tome tko je odgovoran.

Pročitajte više