Nastavlja se sumnjiva nabava medicinskih uređaja vrijedna 95 milijuna eura

Foto: Dubravka Petrić (Pixsell), Hina

UNATOČ činjenici da postoji neovisna analiza natječaja za nabavu linearnih akceleratora i CT simulatora u kojoj doslovno stoji da natječaj favorizira jednog proizvođača, kao i da postoji pismo člana stručnog povjerenstva za javnu nabavu u kojem stoji da je nabava neracionalna te otvoreno pismo zastupnika proizvođača medicinske opreme koji kaže da se natječajem favorizira jedan proizvođač i da je ministar zdravstva Vili Beroš izjavio da je povjerenstvo za nabavu "na tragu pogodovanja", odlučilo se ipak nastaviti s nabavom vrijednom 95 milijuna eura. 

>> Otkrivamo sumnjivu nabavu medicinskih uređaja vrijednu 95 milijuna eura

>> Pitali smo bolnice zašto nabavljaju zastarjelu opremu: "Pa bit će nova"

Do nastavka ove sumnjive nabave dolazi nakon što je ministar Beroš prije samo dva tjedna rekao da će sve stopirati. No, nije ni tu kraj sumnjama. Naime, u stručnom povjerenstvu za javnu nabavu sjedi Domagoj Dodig koji se spominje u USKOK-ovom slučaju Josipe Čuline (ex Rimac). 

>> Josipa Čulina (ex Rimac) došla na sud: "Poštivam domovinu. Istina će nas osloboditi"

Bivši glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić već je osuđen jer je od Josipe Rimac tražio da pomogne srediti stručni državni ispit načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu. Dodig je danas jedan od 14 članova povjerenstva koje odlučuje o jednoj od najvećih nabava u Hrvatskoj te do sada nije suspendiran. 

Prvo povjerenstvo utvrđivalo potrebe bolnica

Nabava je osigurana EU novcem, a Ministarstvo nas je jutros obavijestilo kako svi procesi oko nabave linearnih akceleratora idu prema planu, što bi značilo i skoro raspisivanje pozivnog natječaja. No, krenimo redom. 

Ministarstvo zdravstva pokrenulo je nedavno postupak nabave 21 linearnog akceleratora i 9 CT simulatora vrijednih 52.9 milijuna eura, u sklopu odobrenog programa Europske komisije za unaprjeđenje odnosno modernizaciju onkološke opreme ukupno vrijednog 95 milijuna eura. 

U prvoj fazi provedbe projekta nabave opreme osnovano je povjerenstvo koje je imalo za cilj utvrditi stanje i potrebe sustava u vezi s nabavom radioterapijske opreme, u čiji su rad kroz svoje članove bile uključene sve zdravstvene ustanove koje su predviđene Nacionalnim planom oporavka i otpornosti. 

Drugo povjerenstvo utvrđuje uvjete natječaja 

Donesena je odluka o nabavi 21 linearnog akceleratora i 9 CT simulatora. KBC Sestre milosrdnice Zagreb, KBC Rijeka i KBC Osijek zatražili su ugradnju tri CT uređaja i tri jednofotonska akceleratora za koje se tvrdi kako se više ne koriste u modernoj dijagnostici, a proizvodi ih samo jedan proizvođač. U analizi neovisnog stručnjaka kojega je angažiralo Ministarstvo zdravstva da ocijeni nabavu linearnih akceleratora i CT simulatora kritiziraju se upravo ti - jednofotonski akceleratori.  

Nakon utvrđivanja potreba formirano je stručno povjerenstvo za tu javnu nabavu. Jedan član tog povjerenstva obavijestio je resornog ministra da je potrebno osnovne tehničke specifikacije izraditi tako da budu neutralne te da se mogu ravnopravno na javno nadmetanje prijaviti oba proizvođača linearnih akceleratora koji trenutno postoje.

Nije to bila jedina primjedba. Tu je i posebno priopćenje hrvatskih predstavnika proizvođača medicinske opreme koji su se također žalili kako bi nabava mogla pogodovati samo jednom proizvođaču. 

Projekt financiran novcem Europske unije

Bitno je naglasiti kako se cijeli natječaj financira novcem Europske unije u sklopu financiranja aktivnosti za borbu protiv raka. Hrvatska je prijavila svoj projekt te ubrzo dobila odobrenje Europske komisije za financiranje modernizacije onkološke opreme.

Riječ je zapravo o dva projekta. Prvi projekt je usmjeren na nabavu opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka, a drugi na nabavu i implementaciju opreme za uspostavu nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 95 milijuna eura. 

Sve se mora završiti, odnosno implementirati do kraja 2025. godine, a ako ne bude u tom roku, riskira se gubitak europske subvencije. Italija i Španjolska već su prošle godine raspisale i provele natječaje, a isto je uradila i Grčka. 

Slovenci zaustavili nabavu zbog pogodovanja

U susjednoj Sloveniji ministarstvo zdravstva zaustavilo je nabavu opreme za magnetsku rezonancu, vrijedne gotovo 40 milijuna eura i sufinancirane sredstvima Europske unije, zbog sumnje na korupciju i pogodovanje jednom velikom svjetskom proizvođaču. 

Cijeli taj slučaj ispituju kriminalisti slovenskog Državnog ureda za istragu te Slovensko antikorupcijsko vijeće nakon što se otkrilo da uvjeti nabave medicinske opreme odgovaraju samo Siemens Healthinessu. Ista tvrtka spominje se i u hrvatskom slučaju. 

Naglasimo i kako je Index o ovom natječaju prvi pisao, i to u dva navrata. Ministar Beroš priznao je kako i sam ima neslužbene informacije da su i jedno i drugo povjerenstvo na tragu pogodovanja te da je zatražio neovisnu analizu. Neovisna analiza pokazala je kako su sumnje bile opravdane, odnosno da se ide na pogodovanje jednom proizvođaču. 

Ministarstvo zdravstva: Sve ide po planu 

Prije tjedan dana imali smo neslužbenu informaciju kako je povjerenstvo za ovu nabavu, nezadovoljno ministrovim izjavama u javnosti, dalo ostavke, no osam dana nakon upita dobili smo službeni odgovor. 

"Stručno povjerenstvo obavlja svoje redovne aktivnosti te svi procesi oko nabavke linearnih akceleratora idu prema planu", stoji u tom odgovoru.  

U povjerenstvu sjede Slađana Čižmek, Edo Kain, Željko Miličević, Božidar Herceg, Goran Domitrović, Anamarija Denich, Domagoj Dodig, Deana Vajzović, Vesna Barišić, Katarina Antunac, Julijana Paunović, Juraj Bibić, Dag Zahirović i Igor Surjan. 

Kao što smo napisali u uvodu, među članovima povjerenstva ističe se ime Domagoja Dodiga koji se spominje u slučaju namještanja državnih ispita. Portal Telegram nedavno je, u kontekstu najave ministra Ivana Malenice da će protiv USKOK-ovog vozača, zbog čije je prometne nesreće na ostavku prisiljena ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, pokrenuti stegovni postupak, otkrio slučaj Dodig.

Tko je sve u povjerenstvu

Naime, bivši glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić na sudu je priznao da je urgirao za Dodiga da prođe državni stručni ispit. Potvrdio je, kao i Terezija Marić, da su u dogovoru s Josipom Rimac sređivali prolaske na ispitima bez obzira na pokazano znanje kandidata. 

Telegram podsjeća da su istražitelji to utvrdili po porukama Josipi Rimac, pa je tako 30. siječnja 2020. ondašnji glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić poslao osobne podatke Domagoja Dodiga. U istoj poruci joj je i zahvalio.

Idući dan, rekonstruirano je iz poruka, Rimac je Dodigove podatke poslala Tereziji Marić i dodala da je riječ o čovjeku iz Ministarstva zdravstva. "Sutra, moli glavni tajnik", piše dalje Josipa Rimac. "Ok", uzvraća Terezija Marić.

Nakon toga Josipa Rimac piše glavnom tajniku Drakuliću: "Za sutra sam riješila." Dan nakon ove prepiske, 2. veljače 2020., Domagoj Dodig položio je državni stručni ispit. I Drakulić i Marić priznali su na sudu svoju ulogu u tome, podsjeća Telegram. Dodig do danas nije suspendiran, a Ministarstvo zdravstva nema informacije o svjedočenjima i presudama u slučaju Josipe Rimac.

Pročitajte više