Nastavljaju se sukobi u Iraku, stotine mrtvih i ozlijeđenih

ŽESTOKI sukobi nastavljaju se u zapadnom iračkom gradu Falluji, gdje se mrtvi i ozlijeđeni broje u stotinama, a sljedbenici šijitskog svećenika Moqtade alSadra uspjeli su preuzeti nadzor nad dobrim dijelom triju iračkih gradova na jugu zemlje, javljaju u četvrtak svjetske agencije.

Prema Associated pressu, u Iraku je ovoga tjedna poginulo 35 Amerikanaca i najmanje 459 Iračana. Ti podaci uključuju više od 280 Iračana poginulih u opsadi Falluje.

Ravnatelj bolnice u tom gradu, sa većinskim sunitskim stanovništvom, strahuje da bi broj žrtava mogao biti i veći. Mnoge žrtve zatrpane su, naime, ispod ruševina i do njih se zbog borbi ne može doći.

U Falluji se već dva dana vode borbe oko džamije Abdel-Aziz al-Samarrai koju, prema tvrdnjama američke vojske, pobunjenici koriste kao bazu. Irački izvori tvrde da je u srijedu u napadu na tu džamiju poginulo 40 ljudi okupljenih na molitvi, no to nije potvrđeno iz američkih izvora.

Američke snage od ponedjeljka su uspjele preuzeti kontrolu nad 25 posto Falluje, rekao je stožerni brigadir Mark Kimmitt. Od početka američke operacije u tom gradu poginula su najmanje trojica marinaca, no službenih podataka još nema.

U međuvremenu, tisuće šijita i sunita krenule su u četvrtak ujutro pješice iz Bagdada prema Falluji, u pratnji humanitarnog konvoja s hranom i lijekovima za opkoljeni grad.

Američki general Richard Myers, načelnik glavnog stožera, rekao je da se sukobi u Iraku mogu svrstati u dvije kategorije. Zapadno od Bagdada, u gradovima kao što su Falluja i Ramadi, gdje je u utorak poginulo 12 marinaca, glavni otpor pružaju "snage odane bivšem režimu", među kojima su i strani borci Abua Musaba al-Zarwaqija, Jordanca povezanog s al-Qaidom. Borbe na jugu, koje su se u srijedu prvi put proširile na središnji Irak, vodi šijitska milicija "Vojska al-Mahdija" radikalnog svećenika Moqtade al-Sadra.

Tijekom noći u sukobu Al-Sadrovih pristaša i bugarskih i poljskih snaga u svetom šijitskom gradu Karbali poginula su devetorica Iračana, dok koalicijske snage nisu imale žrtava, rekao je glasnogovornik poljskih snaga. Prethodne noći u tom je gradu poginulo osmero ljudi, među kojima petero iranskih hodočasnika te jedan dužnosnik gradskog al-Sadrovog ureda. Snage Moqtade al-Sadra uputile su ultimatum koalicijskim snagama da se povuku iz grada kako bi prešao pod nadzor Hawze, šijitske vjerske vlasti.

U Karbalu u međuvremenu pristižu stotine tisuća hodočasnika na nedjeljnu proslavu 40. dana od godišnjice smrti imama Huseina, velikog šijitskog sveca iz 7. stoljeća pokopanog u tom gradu.

Al-Sadrove snage uspjele su preuzeti nadzor nad južnim šijitskim gradovima Kut i Kufa, a djelomično kontroliraju i Najaf. Borbe s američkim snagama vode i u Baqubi, sjeveroistočno od Bagdada, najsjevernije točke do koje je stiglo šijitsko nasilje.

U sukobima sa španjolskim i salvadorskim postrojbama u Najafu u srijedu su poginula desetorica Iračana, a dvadesetak je ozlijeđeno, javlja France presse pozivajući se na bolničke izvore.

Američke snage bombardirale su u četvrtak rano ujutro šijitsku četvrt Sadr City u Bagdadu i razorile tamošnji Al-Sadrov stožer, na što su šijiti najavili nastavak borbi.

Američka vojska, međutim, ne smatra Al-Sadrovu miliciju ozbiljnom prijetnjom. "Ne postoji nikakva vojska", rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld. "Imamo mali broj terorista i milicija i nekoliko prosvjeda", rekao je. Američki dužnosnici procjenjuju Al-Sadrove snage na oko 3.000 boraca.

Najnoviji incident dogodio se dvadesetak kilometara zapadno od Bagdada. Naoružani gerilci napali su američki konvoj na autocesti kod grada Abu Ghariba. Prema agenciji France presse, zapaljena su dva američka vozila.

Pročitajte više