Nastavljen štrajk u "Belju" i IPK "Ratarstvu-Stočarstvu"

RADNICI baranjskoga poljoprivrednog kombinata "Belja" d.d. i osječke tvrtke IPK "Ratarstvostočarstvo" i danas štrajkaju jer još nije udovoljeno sindikalnim zahtjevima, izvijestili su predstavnici Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

Radnici "Belja" jučer su počeli štrajkati zbog neisplaćenih plaća za ožujak i travanj te pet neisplaćenih putnih troškova, a radnici IPK "Ratarstvo-stočarstvo" zbog neisplaćene plaće za travanj.

Zaostala plaća za radnike IPK "Ratarstvo-stočarstvo" mogla bi biti isplaćena danas i ako se to dogodi, štrajk će biti prekinut, izjavio je za Hinu županijski povjerenik PPDIV-a Šimo Orešković.

"Budući da jučerašnja sjednica Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) nije donijela nikakvo rješenje za 2600 radnika "Belja", zahtijevamo da se do petka sazove sastanak s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem i ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem na kojem će biti donesene odluke koje bi mogle prekinuti štrajk. Ako se to ne dogodi, u ponedjeljak ćemo prosvjedovati na Markovu trgu u Zagrebu", rekao je Orešković.

Kazao je kako radnici, dok štrajkaju, obavljaju samo najnužnije poslove, poput hranidbe i mužnje stoke te čuvanja imovine, a svi ostali poslovi su, uključivo i žetvu, obustavljeni.

Sindikalni povjerenik IPK "Ratarstvo-stočarstvo" Feliks Frajtag kazao je kako se štrajk, uz obavljanje najnužnijih poslova, nastavlja dok ne bude isplaćena travanjska plaća.

Pročitajte više