Nastavljeno suđenje za otmicu Zagorčeva sina

SVJEDOČENJEM troje svjedoka danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje desetorici za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca koja se dogodila 23. veljače u Zagrebu.

Odvjetnik Pero Lozica kazao je da je za otmicu saznao dan kasnije od Vladimira Zagorca koji mu je rekao da otmičari traže 1,5 milijuna eura otkupnine do 17 sati.

Lozica je rekao da je potom otišao do Hypo-banke u Koturaškoj ulici kako bi pokušao što prije nabaviti novac, a kako su Zagorcu za zaduženje po tekućem računu trebali jamci u banku su došli direktor casina "Maestral" Davorin Firis, direktor poduzeća "PZ Ulganja" Roman Binder, kasnije i Novica Petrač, a u banci su bili i policajci.

U banci su im rekli kako je sudužništvo tvrtke "PZ Ulaganja" dovoljno. Novčanice su potom popisane, nakon čega su u pratnji zaštitara i policije prebačene u Zagorčev stan. Lozica je rekao da mu je Zagorac sutradan rekao kako mu je ostalo 750 tisuća eura, pa je taj novac u subotu bio vraćen banci.

Dodao je da je Novica Petrač, jedan od optuženika, iz banke mobitelom nazvao oca Hrvoja, koji je također optužen i za kojim se već nekoliko mjeseci traga.

Bliski Zagorčev prijatelj Josip Ferek, koji je u dane četverodnevne otmice bio stalno uz umirovljenog generala i sudjelovao u predaji otkupnine otmičarima, iznio je kronologiju događaja.

Među ostalim je rekao da mu je 53 tisuće eura kod Županijskog suda predao Ivan Mateković, jedan od trojice braće koji su kasnije optuženi za otmicu Zagorčeva sina i za kojima se traga.


Po Ferekovim riječima, nakon neuspješnog pokušaja predaje druge polovine otkupnine kod hotela "Opera" jer su otmičari primjetili policiju, on je po naputku otmičara idućeg dana otišao u vlak za Vinkovce.

Otmičar, za kojega kaže da je govorio ekavicom, mu je mobitelom rekao da otvori prozor i bacim torbu s novcem, no on to nije učinio jer, kako je rekao, nije uspio otvoriti prozor.

"Imao sam osjećaj da me on odnekuda promatra", kazao je Ferek, dodavši da ga je otmičar nakon kasnije nazvao i rekao da ne baca torbu te da kaže generalu da će mu pustiti dijete, no da će "on te pare dati kad-tad".

Ferek je sutradan vratio novac Matekoviću koji mu je, kako je rekao, djelovao zbunjeno i uplašeno. Potvrdio je da je Zagorac u dane otmice telefonom razgovarao s dugogodišnjim prijateljem Hrvojem Petračem.

Bivša Zagorčeva tajnica Snježana Šiprag kazala je da je za otmicu čula od novinara, nakon čega joj je to telefonom potvrdio Hrvoje Petrač koji je rekao da je za otmicu čuo od Zagorca. Svjedokinja je rekla kako je Petrač tada bio izvan Hrvatske.

Suđenje će biti nastavljeno sredinom prosinca saslušanjem novih svjedoka.

Pročitajte više