nastupio francuski Nacionalni orkestar u Lisinskom

Francuski Nacionalni orkestar i zbor Francuskog radija pod ravnanjem dirigenta i umjetničkog ravnatelja Orkestra Kurta Masura nastupili su večeras u prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski".

Veliki glazbeni događaj, posljednji koncert iz ciklusa "Svijet glazbe", priredila je Kocertna direkcija Zagreb. Kao solisti na večerašnjem koncertu nastupili su i violinist Augustin Dumay i recitatorica Marianne Pousseur.

U prvom dijelu koncerta izveden je Mozartov Koncert za violinu i orkestar u G-duru.

Drugi dio koncerta protekao je u izvedbi Simfonijske poeme "Psyche" za orkestar i zbor francuskog skladatelja druge polovice 19. stoljeća Cesara Francka (1822.-1890.).

Mozartov Koncert za violinu i orkestar nastao je 1775. i uvrštava se u seriju od pet najpoznatijih violinskih koncerata velikog majstora. Simfonijska poema "Psyche" skladana je 1887. a donosi mit o Psihi, lijepoj djevojci s leptirovim krilima koja personificira dušu u staroklasičnoj umjetnosti i predstavlja simbol čežnje ljudske duše za božanskom ljubavlju, motiv često korišten u umjetnosti, navodi se u programskoj knjižici.

Njemački dirigent Kurt Masur (1927.) ostvario je bogatu glazbenu karijeru s vodećim svjetskim orkestrima, a vrhunce karijere bilježi u dugih 26 godina koliko je bio na čelu znamenitog Gewandhaus orkestra u Leipzigu (1970.1996.). Dobitnik je prestižnih glazbenih i državnih priznanja, a posljednjih 11 godina bio je na čelu Newyorške filharmonije.

Od sezone 2002./2003. vraća se u Europu te uz vodstvo Londonske filharmonije preuzima i francuski Nacionalni orkestar u svojstvu umjetničkog ravnatelja.

Zbor Francuskog radija koji je nastupio uz taj orkestar utemeljen je 1960., a u njemu sudjeluje stotinjak visokoobrazovanih glazbenika koji izvode najzahtjevnije projekte kako klasične tako i suvremene glazbe.

Večerašnji gost violinist Augustin Dumay također se proslavio na brojnim svjetskim recitalima, a posebno su zapažene i hvaljene njegove interpretacije Mozartovih violinskih koncerata.

Marianne Pousser koja je recitirala stihove Franckove "Psyche" studirala je solo pjevanje i komornu glazbu u Francuskoj. Kao recitator nekoliko je puta sudjelovala u izvedbi Franckove "Psyche" uz Londonsku filharmoniju i Kurta Masura.

Publika je dugotrajnim pljeskom ispratila večerašnje protagoniste koji su joj zauzvrat izveli još 15-ak minuta Simfonijske poeme.

(Hina) ta ln

Pročitajte više