Natječaj za projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini bit će javna i pozivan

Natječaj za projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini bit će javan i pozivan, što znači da će se moći natjecati svi arhitekti iz Hrvatske i inozemstva koji to žele, ali će ipak šest uglednih arhitekata biti pozvano da na natječaju sudjeluju anonimno, zaključak je Glavnoga odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini o kojemu je danas izvijestila Hrvatska biskupska konferencija. L

U priopćenju HBK-a navodi se da je u ponedjeljak održana četvrta sjednica Glavnoga odbora za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića i uz sudjelovanje drugoga supredsjedatelja predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa koji je tu dužnost preuzeo od svojega prethodnika Zlatka Tomčića.

Glavni odbor je zaključio da će natječaj biti javan i pozivan, ali će ipak šest uglednih imena biti pozvano da na natječaju sudjeluju anonimno, a, kako se navodi, takvim pristupom želi se postići visoka kvaliteta projekta a istodobno dati i prilika svima zainteresiranima.

Osim toga, na sjednici je imenovano i povjerenstvo za ocjenjivanje ponuda sastavljeno od istaknutih hrvatskih arhitekata i stručnjaka za liturgiju, crkvenu umjetnost i i povijest.

Glavni odbor prihvatio i članove Nadzornoga odbora kojemu je na čelu nadbiskup zadarski msgr. Ivan Prenđa, koji je time postao i član Glavnoga odbora.

Odbor je izviješten i da je zemljište na kojem će se sagraditi Crkva vraćeno u crkveno vlasništvo te da će investitor biti Gospićko-senjska biskupija.

Raspravljao je i o promidžbi cijele akcije te podupro niz aktivnosti u medijima i izdavaštvu te kulturne priredbe i druge načine promicanja akcije i prikupljanja novca. Zaključeno je da ukupno poslovanje oko izgradnje Crkve, a osobito prikupljanje novca za tu svrhu, treba biti potpuno u skladu s crkvenim i državnim propisima.

Istaknuta je i važnost uključivanja hrvatskoga iseljeništva u taj projekt pa je zaključeno da će u Glavni odbor ući i jedan predstavnik hrvatskoga iseljeništva

Gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović izvijestio je o dosadašnjim aktivnostima oko izgradnje Crkve koja je zauzimati oko 450 četvornih metara, a sastojat će se od sakralnoga dijela i memorijalne kripte.

Crkva će se izgraditi na mjestu nekadašnje katoličke crkve u Udbini, srušene u Drugome svjetskom ratu.

(Hina) xip yln

Pročitajte više