NATO ODOBRIO PLAN O IRAČKOJ MISIJI ZA OBUKU

NATO je u petak odobrio plan o slanju tristotinjak vojnih stručnjaka za obuku u Irak iako službeni Washington izražava zabrinutost da ta misija neće biti spremna za početak rada prije iduće godine, rekao je NATOov glasnogovornik.

Veleposlanici NATO-a sastali su se u Bruxellesu i dogovorili se o okvirnom planu stvaranja akademije za obuku vodećih iračkih časnika, rekao je glasnogovornik James Apputhurai.

Jedan visoki dužnosnik rekao je da je NATO-ov cilj početi obuku prije iračkih izbora koji su zakazani za siječanj. "Voljeli bismo da obuka počne što prije i da ima nekoga efekta prije izbora", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Sjevernoatlantski savez dogovorio se o toj misiji na summitu u Istanbulu sredinom ove godine, nakon što su prevladana neslaganja Francuske i drugih zemalja što su se protivile američkome ratu u Iraku, u vezi s pitanjem treba li NATO uopće igrati ikakvu ulogu u Iraku.

Dužnosnici Pentagona u četvrtak su najavili da će američki ministar obrane Donald Rumsfeld idući tjedan na sastanku NATO-a tražiti od saveznika brže djelovanje jer u Iraku jača pobuna.

Ministri obrane 26-članoga NATO-a sastat će se u rumunjskome odmaralištu Poiani Brasovu 13. i 14. listopada, na razgovorima o djelovanju NATO-a u Iraku, Afganistanu i drugdje.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više