NATO ostaje u BiH do ispunjenja misije

ZAPOVJEDNIK stabilizacijskih snaga u Bosni i Hercegovini (SFOR) američki general Virgil Packett najavio je u petak u Sarajevu da će se sljedeće godine smanjiti broj vojnika u sastavu SFORa, ali je istodobno istaknuo kako to ne znači da će NATO napustiti tu zemlju.

"SFOR ostaje u BiH sve dok se ne procijeni da je naša misija u cijelosti ispunjena", kazao je Packett na prvoj konferenciji za novinstvo što ju je održao otkako je prije mjesec dana preuzeo zapovjedanje nad oko 12 tisuća vojnika koji imaju zadaću osigurati provedbu Daytonskog sporazuma.

Američki general istaknuo je kako se na ministarskom sastanku NATO-a što će se održati u prosincu te na summitu Saveza što se u proljeće očekuje u Istambulu mogu očekivati "važne odluke za BiH".

Pretpostavlja se kako bi NATO na ovim skupovima mogao zauzeti konačno stajalište o ponudi Europske unije da preuzme vođenje mirovne misije u BiH ali i o očekivanom pristupanju BiH programu "Partnerstvo za mir".

Temeljni uvjet za to je da parlament BiH do kraja godine usvoji zakon o obrani kojim će se prvi put objediniti vojne strukture i uspostaviti civilno i vojno zapovjedništvo na državnoj razini.

Pristupanje "Partnerstvu za mir", kako je procijenio general Packett, predstavljalo bi pravi korak za BiH jer bi ona na taj način mogla ojačati svoje odnose sa zemljama-članicama NATO-a.

Zapovjednik SFOR-a potvrdio je kako će njegovi vojnici nastaviti tragati za osumnjičenima za ratne zločine uključujući i Radovana Karadžića.

Pritom je istaknuo kako bi svi građani BiH trebali postati svjesni da je Karadžićevo uhićenje korisno za njih te pomoći da se to i realizira.

Pročitajte više