NATO-ve snage još barem godinu dana ostaju u Afganistanu

VIJEĆE sigurnosti UN-a produžilo je mandat međunarodnim snagama u Afganistanu, koje djeluju pod okriljem NATO-a. Do sredine listopada 2010. godine tako će 70.000 vojnika ostati u Afganistanu.

Članovi Vijeća sigurnosti su u rezoluciji o produženju mandata naglasili važnost zaštite civilnog stanovništva i pozvali su međunarodnu zajednicu na dodatno jačanje međunarodnih sila u Afganistanu. Kako je naglasilo Vijeće sigurnosti UN-a, za sigurnost i red u državi odgovorne su afganistanske vlasti iako im SAD i NATO moraju pomagati, prenosi Associated Press.

Do kraja 2011. godine bi u okviru misije ISAF-a istrenirali 134 tisuća pripadnika afganistanskih sila iako SAD misli kako je ta brojka premala te je potrebno obučiti više Afganistanaca. Vijeće sigurnosti je izrazio zabrinutost zbog sve većeg nasilja u Afganistanu i terorističkih napada talibana međunarodne mreže al-Qaide i zbog povećanja kriminala vezanog uz trgovanje drogom. U misiji ISAF trenutno sudjeluje 42 države od više od 70.000 vojnika. Među njima je najviše Amerikanaca i to oko 31.000 vojnika.

Pročitajte više