Naturalizacija: Švicarski tisak brine od imidžu zemlje

ŠVICARSKI tisak brine u ponedjeljak zbog posljedica koje bi po imidž zemlje mogao imati neuspjeli referendum o naturalizaciji stranaca.

"Građani zemlje samo su pojačali ideju prema kojoj Švicarska, na kraju krajeva, nije privlačna, otvorena i multikulturalna zemlja", žali ekonomski dnevnik Agefi, nakon referenduma na kojem su odbačena dva projekta naturalizacije pripremljene za mlade imigrante, s 52 i 57 posto glasova.

"Ima nedjelja kad nismo ponosni što pripadamo toj zemlji", piše popularni dnevnik Le Matin koji govori o "sramotnom ne" i vidi u Švicarskoj "hladnu zemlju, okrenutu sebi, egoističnu".

Novine ističu jaz otvoren između frankofonih (19 posto stanovništva) i germanofonih (64 posto) stranaca u zemlji, time što je frankofono stanovništvo uvelike odobrilo prijedloge koji su velikom većinom odbijeni u njemačkim kantonima.
U njima novine govore o otvoreno ksenofobičnoj kampanji koju vodi Demokratski savez centra (UDC-populistička desnica), prva stranka Švicarske, koja nije oklijevala objaviti da će za nekoliko godina muslimani predstavljati većinu stanovništva.

Pročitajte više