Ne zna se tko je zaradio 1.16 milijuna kuna od ilegalne preprodaje drvne mase

NEKADAŠNJI policajac i bivši vozač kamiona Martin Pepić prije više od 7 godina počeo je upozoravati svoje nadređene na ilegalnu preprodaju drvne mase posječene u slavonskim šumama na području Županje.

Pepić, koji je radeći za privatnog prijevoznika i sam izvozio drvnu masu iz šuma, još u listopadu 1999. godine tadašnjeg je ministra poljoprivrede Ivana Đurkića izvijestio o gospodarskom kriminalu u Hrvatskim šumama.

Đurkić je bio upoznat s podacima iz kojih je bilo vidljivo da se tisuće tona nezakonito posječene drvne mase ilegalno preprodaju drvoprerađivačima i to bez cjelokupne zakonom propisane dokumentacije koja bi osigurala održivu sječu šuma i plaćanje poreza na prodanu drvnu masu.

Slijedili su daljnji razgovori o kriminalu u "Šumama", a način na koji su održavani podsjeća na scenarije krimi filmova. Pepić, koji je i sam proveo 6 godina u policiji, jednom se prilikom sastao s djelatnicima MUP-ove interne kontrole, a tajni sastanak je održan kod Lužana na autocesti Zagreb - Lipovac. Na jednom ranijem sastanku našao se s ministrom Đurkićem na njegovom privatnom imanju u Slakovcima, a sastanku je svjedočio svećenik Petar Petrović, župnik iz Slakovaca.

S ilegalnim radnjama bio je upoznat i tadašnji vrh Hrvatskih šuma koji je obećao da će "riješiti stvar". Tadašnji upravitelj šumarije u Vinkovcima Darko Beuk, današnji direktor Hrvatskih šuma, nakon razgovora s Pepićem pokrenuo je postupak interne kontrole poslovanja županjske i vrbanjske šumarije nakon čega su iz Hrvatskih šuma suspendirana četvorica djelatnika.

Sve se to događalo u prvoj polovici 2000. godine kada su Željko Hećimović, Mate Lamešić, Zdravko Gudelj i Hrvoje Lučić privremeno suspendirani s odgovornih dužnosti u "Šumama". Vukovarska policija ih je u srpnju iste godine osumnjičila za zloporabu položaja i ovlasti, nezakonitu eksploataciju drvne mase, krivotvorenje službene isprave te poticanje na vršenje kaznenih djela.

Pored njih četvorice PU vukovarsko-srijemska Županijskom sudu u Vukovaru prijavila je i privatnog autoprijevoznika Marka Ivankovića čiji su kamioni drva nezakonito prevozili, te Juru Dubrovca vlasnika uslužne pilane "Drvorez" iz Budrovaca pored Đakova gdje se ukradena drvna masa rezala za daljnju preradu.

Usporedno sa svime time Pepić je u veljači 2000. dva puta pokušao organizirati sastanak s tadašnjim ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem kako bi mu iznio dokaze s kojima raspolaže, međutim za ponuđene materijale nije bilo zainteresiranih.

Iste je godine i sam dao iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda u Vukovaru, a saslušani su i druge osobe koje su imale saznanja o aferi.

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja afere osumnjičeni su navodno proveli 15 dana u istražnom zatvoru, nakon čega su pušteni. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru 11. srpnja 2000. godine podnijelo je istražni zahtjev protiv petorice navedenih osumnjičenih osoba, dok je Hećimović iz tog zahtjeva izuzet.

Da Pepićevi iskazi imaju određenu "težinu" svjedoči i podatak kako se on u kolovozu 2000. godine našao ispred cijevi pištolja koji je na njega potegao osumnjičeni Marko Ivanković. Pepić je incident prijavio policiji, a kao mogući motiv napada naveo je Ivankovićevo nezadovoljstvo njegovim svjedočenjem o aferi.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru redakciji Indexa dostavilo je izvješće iz kojeg se vidi kako je od podnošenja istražnog zahtjeva do podizanja optužnice pred Županijskim sudom u Vukovaru prošlo više od 5 godina. Naime, optužnica protiv petorice osumnjičenih podignuta je 26. kolovoza 2005., a danas, gotovo godinu i osam mjeseci kasnije još nije sazvana glavna rasprava u slučaju. Ista će, doznajemo od glasnogovornice Županijskog suda u Vukovaru Ninoslave Cvijan, vjerojatno biti održana u drugoj polovici ove godine.

U proteklih 7 godina o detaljima afere bili su upoznati i bivši državni tajnik Josip Bartolčić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministar poljoprivrede Petar Čobanković te Ured predsjednika RH. Doznajemo kako je na svim tim razgovorima Pepić iznio svoja saznanja o aferi te je pri tome, osim službeno osumnjičenih osoba, svojim iskazima teretio i tadašnjeg ravnatelja i današnjeg direktora Hrvatskih šuma Darka Beuka, te bivšeg direktora Željka Ledinskog.

Državno odvjetništvo (DORH) potvrdilo je održavanje sastanka između Pepića i Bajića, a na inzistiranje glasnogovornice DORH-a Martine Mihordin Index u cijelosti prenosi službenu izjavu povodom tog sastanka.

"G. Martin Pepić primljen je na sastanak u Državnom odvjetništvu RH. O detaljima sastanka i sudionicima ne možemo govoriti, možemo samo reći da su saznanja sa sastanka proslijeđena na postupanje nadležnom Državnom odvjetništvu odnosno Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru. Rezultat saznanja i cjelokupnog spisa je optužnica podnesena Županijskom sudu u Vukovaru", priopćeno je iz DORH-a.

Pored svega navedenog upitan je i način na koji su Hrvatske šume tretirale četvoricu svojih djelatnika koji su tijekom proteklih godina bili pod istragom. Navodno su za vrijeme od 2000. do 2003. dok su bili pod suspenzijom, dobivali financijska sredstva u visini od 60 posto od svoje redovite plaće, iako u to vrijeme nije bilo pravomoćne sudske odluke o njihovoj nevinosti ili krivnji po točkama istražnog zahtjeva kojim su tretirani. Tako ostaje nejasno kako je moguće da osobe koje su i službeno optužene za zloporabu položaja i ovlasti u hrvatskom javnom poduzeću, u istom i dalje nesmetano rade.

Direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk u razgovoru za Index pojasnio je kako se radilo o četvorici djelatnika, dvojici s područja šumarije Županja i dvojici s područja šumarije Gunja.

Napominjemo kako se protiv jednog od četvorice djelatnika koji je svojedobno bio obuhvaćen istražnim zahtjevom sada ne vodi nikakav sudski postupak.

"Oni su po našim saznanjima i po nalazima naše revizije negdje oko 2000. suspendirani s posla, a oko 2003. godine su vraćeni na posao zato što nije došlo do nikakvih službenih pokretanja postupaka protiv njih. Mislim da dvojica djelatnika sada rade u šumariji Gunja, a jedan u Vrbanji." - kazao je Beuk.

Potvrdio je da je razgovarao s Pepićem te je dodao kako je razgovor održan netom prije nego što su Hrvatske šume pokrenule postupke protiv osumnjičenih djelatnika.

"Prije toga nismo imali nikakvih mogućih spoznaja o tome da eventualno ima nekih propusta u radu na područjima tih šumarijama. Činjenica je da je s njim (Pepićem) obavljen razgovor koji sam obavio ja, potom smo unutar kuće pokrenuli našu internu reviziju koja je izvršila prve nalaze. Isto tako g. Pepić je putem mene došao do policije, do načelnika PU u Vinkovcima, i istu priču koju sam ja prvi puta čuo od njega ispričao i tamo. Krenuli su postupci koji se evo još uvijek zapravo vode." - objasnio je Beuk.

Na nagađanja kako ga od Pepićevih optužbi štiti politika, Beuk odgovara kako Hrvatske šume imaju svoje interne službe, a tu je i policija koja je izvršila uvid u činjenice o aferi.

"Imamo našu dokumentaciju, imamo inventure naših roba i sve ono što je vezano za neke procese proizvodnje. Prema tome nitko tu nikoga ne treba štititi. Ako postoji kakva odgovornost, ako se ona potvrdi za određeni broj sudionika u ovoj priči oni će sigurno radi toga odgovarati. Ukoliko dokažu da su u cijeloj priči nevini tako će sud i presuditi. O tome nećemo moći odlučivati mi koji smo bili naslonjeni na tu priču, pa i ja kroz spoznaje i razgovore, a kasnije i svi drugi koja sam uključio da se vidi gdje je istina." - zaključio je Beuk.

Na kraju priče određena dvojba se javlja u pogledu ishoda kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Vukovaru obzirom da se u proteklih sedam godina slučaj sankcioniranja osoba odgovornih za pronevjeru 1.167.316, 91 kuna, za koji se iznos okrivljenici terete, rješavao brzinom "puževa koraka".

I.K.
Foto:

Pročitajte više