NEKE BILJKE IZMIJENJENIH GENA LOŠE SU ZA OKOLIŠ

Dvije od tri vrste genetski modificiranih organizama (GMO) koje su se eksperimentalno uzgajale u Britaniji lošije su za okoliš od tradicionalnih kultura, pokazalo je izvješće stručnjaka. L



Britanska je vlada 1999. pokrenula niz pokusa na poljima na kojima su uz tradicionalne kulture uzgajane i tri kulture izmijenjenih gena: kukuruz, repica i šećerna repa.

Pokusi su predstavljeni kao najveći pokusi takve vrste u svijetu, a provedeni su kako bi se utvrdio utjecaj GMO na okoliš.

Protivnici genetski modificiranih organizama kažu kako rezultati ispitivanja potvrđuju njihov najveći strah pa su još jednom zatražili zabranu GMO ili barem dodatna istraživanja.

Na temelju izvješća britanska bi vlada tijekom sljedećih mjeseci trebala najaviti hoće li dopustiti uzgoj genetski izmijenjenih biljaka.

Šećerna repa i repica s genima promijenjenim tako da budu otporne na herbicide, agresivnije su za okoliš od tradicionalnih kultura, procjenjuju autori izvješća. S druge strane, kukuruz izmijenjenih gena manje je štetan od svojega "prirodnog" ekvivalenta.

Na poljima kukuruza otpornog na herbicide bilo je više korova i kukaca nego na poljima konvencionalnog kukuruza, ali na poljima genetski modificirane šećerne repe i repice, korova i kukaca bilo je manje nego na poljima konvencionalnih biljaka, istaknuli su znanstvenici u izvješću objavljenom u četvrtak.

Rezultati ispitivanja zadaju novu glavobolju britanskoj vladi jer ne pokazuju jasno smije li se dopustiti uzgoj GMO ili ne.



(Hina) dgk dgk

Pročitajte više