Neke zemlje EU ne provode protudiskriminacijska pravila

EUROPSKA komisija priopćila je u ponedjeljak da je predala Europskom sudu pravde slučajeve pet zemalja članica koje nisu u svojem zakonodavstvu prihvatile direktivu o jednakosti pri zapošljavanju.

Direktiva koja zabranjuje diskriminaciju po godinama, vjeri i seksualnoj orijentaciji pri zapošljavanju trebala je u njihova zakonodavstva biti unesena do prosinca prošle godine. Radi se o Austriji, Njemačkoj, Finskoj, Grčkoj i Luksemburgu.

Zemlje članice bile su dužne do 2. prosinca prošle godine preuzeti direktivu u svoje zakonodavstvo, a samo su Francuska, Španjolska, Italija i Švedska to u potpunosti učinile, tako da Komisija razmatra pokretanje procedura i protiv ostalih zemalja članica.

Nove zemlje članice trebale su dokazati da je njihovo zakonodavstvo u skladu s direktivom kada su se priključile EU 1. svibnja ove godine.

Direktiva je pravni akt, koji se za razliku od uredbe ne primjenjuje izravno u zemljama članicama. Svaka članica je dužna u svojem zakonodavstvu donijeti akte koji omogućavaju izvršenje ciljeva postavljenih u direktivi, pri čemu ima samostalnost u odluci na koji način to postići.

Nadzor provedbe europskog zakonodavstva spada u nadležnost Europske komisije, koja se, ako ranija upozorenja ne pomažu, može obratiti Europskom sudu pravde u Luxembourgu, čiji su presude obvezujuće za sve članice.

Pročitajte više