Nema prosvjeda: Seljaci pristali na isplatu duga u mjenicama

PREDSTAVNICI Koordinacije seljačkih udruga svih pet slavonskih županija su se u Grabarju kod Kutjeva uspjeli dogovoriti s ministrom Petrom Čobankovićem o isplati 205 milijuna kuna poticaja za proljetnu sjetvu 2008./2009.

Država će seljacima isplatiti dug putem mjenica. Dogovor je postignut nakon gotovo trosatnih pregovora, a ministar je izvijestio da su odluke vezane za prava plaćenih poticaja za spomenutu sjetvu upućene na 64.300 adresa.

Ponovno ih prevarila Vlada: Seljaci parkirali traktore uz ceste, traže obećanu isplatu

Čobanković je također obavijestio seljake da je Vlada ovoga tjedna donijela odluku kojom se Ministarstvu poljoprivrede dopušta da preuzme obveze na teret proračuna 2011./2012. godine. To je, kako kaže, stvorilo pretpostavke da ministarstvo može slati na teren odluke o pravima na kapitalnu potporu, a poljoprivrednicima omogućuje da oni tim dijelom svojih prava riješe dugovanja bankama ili drugim institucijama.

Čobanković: U poljoprivredi vlada totalna besparica


Većina predstavnika seljačkih udruga je nakon sastanka rekla da završavaju s prosvjedima, osim predstavnika Vukovarsko-srijemske županije Tomislava Pokrovca koji je najavio nove prosvjede. Ministar je izjavio da nema razloga za nove prosvjede te da se čine maksimalni napori kako bi se pronašla rješenja.

"Svjesni smo cjelokupne situacije državi, a posebno sam svjestan i znam da je situacija u poljoprivredi izuzetno teška i složena te da vlada totalna besparica", rekao je, a predstavnici seljaka najavili su skore sastanke u svojim županijama kako bi odlučili što dalje.

Predstavnici seljaka zatražili su od ministra da zaštiti cijenu ovogodišnje pšenice na 1,20 kune po kilogramu te jamstva za obeštećenje nakon posljednjih elementarnih nepogoda, poplave i tuče. Čobanković je rekao da ministarstvo ne može odrediti cijenu pšenice te da se situacija mijenja iz dana u dan. Što se tiče elementarnih nepogoda, najavio je da će se nastojati napraviti realna procjena bez multipliciranja.

Pročitajte više