Nema samo Radman eliksir mladosti: Znanstvenici s Harvarda pomladili miševe!

ZNANSTVENICI s Harvarda tvrde da ih samo korak dijeli od pomlađivanja ljudske vrste! Istraživači na Institutu Dana-Farber za borbu protiv raka, koji djeluje u sklopu Katedre za medicinu na Harvardu, uspjeli su "obnoviti" organe nagrižene starenjem kod miševa.

Neočekivani uspjeh kod znanstvenika je pobudio nadu da bi se sličan proces mogao ponoviti i kod ljudi, odnosno da bi se barem moglo usporiti starenje, javlja Guardian. "Što smo vidjeli kod ovih životinja nije bilo samo usporavanje ili stabilizacija procesa starenja. Radi se o dramatičnom pomlađivanju koje je bilo sasvim neočekivano", kaže Ronald DePinho, koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature.

"Ovo istraživanje moglo bi rezultirati strategijama za povećanje regenerativne sposobnosti organa za vrijeme starenja, čime bi kvaliteta života bila drastično poboljšana. Hoćemo li na taj način produžiti i životni vijek, pitanje je na koje zasad ne možemo odgovoriti", kaže DePinho.

Usprkos napretku moderne znanosti, proces starenja ostaje svojevrsna misterija. Znanstvenici znaju da starenje uzrokuje nekoliko faktora, bilo unutrašnjih, bilo vanjskih. Skupina harvardskih znanstvenika svoje je istraživanje fokusirala isključivo na jedan proces ("skraćivanje telomera") koji se odvija na staničnoj razini i koji je direktno vezan s propadanjem ljudskog tijela koje se događa s godinama.

Telomer je svojevrsna zaštitna kapica, koja se nalazi na vrhu svakog kromosoma, i koja se smanjuje sa svakim dijeljenjem stanica, sve dok potpuno ne nestane, nakon čega nastupa smrt stanica. Skupina znanstvenika predvođena DePinhom miševima je davala injekcije kojima su reaktivirali određene enzime u njihovom tijelu i na taj način im omogućili regeneraciju oštećenog tkiva i poništavanje efekta starenja.

Pročitajte više