"Neonacisti i časne": Portal Vice napravio veliku reportažu o Bleiburgu

Foto, Screenshot: Index, Vice
 
PORTAL Vice u svojoj reportaži piše o Bleiburgu i donosi mnogo fotografija "najvećeg fašističkog okupljanja", kako ga naziva. U reportaži piše kako se u južnoaustrijskom gradu okupilo desetak tisuća Hrvata, među kojima su brojni neonacisti i crkveni dužnosnici, da bi obilježili poraz ustaške vojske u svibnju 1945. godine. 
 
Uz kratku crticu o tome kako je ustaška vojska odgovorna za ubojstvo stotine tisuća Židova, Roma, Srba i Muslimana u Drugom svjetskom ratu, Vice piše da su "mnogi od njih poginuli u jasenovačkom koncentracijskom logoru, jedinom te vrste u kojem nije sudjelovala Njemačka". 
 
"Na Bleiburgu se obilježava dan u kojem su savezničke snage zarobile i ubile tisuće ustaša", piše Vice i dodaje kako "obilježavanje obljetnice organizira Katolička crkva u Hrvatskoj koja pritom tvrdi da se ne radi o političkom skupu, već vjerskom okupljanju na kojemu se prisjećaju 'mrtvih'". 
 
"Najveći neonacistički skup u Europi"
 
Dokumentacijski centar za austrijski pokret otpora, koji se bavi dokumentiranjem nacizma i neonacizma, okupljanje na Bleiburgu je nazvao "najvećim redovitim neonacističkim skupom" u Europi.
 
Portal Vice piše da, unatoč prosvjedima stotina građana Austrije protiv okupljanja na Bleiburgu, vlada te zemlje nije napravila ništa da bi se skup spriječio.
 
"Vrlo brzo je postalo jasno da se radi o političkom događaju", piše autor reportaže, "jer su, unatoč brojnim zabranama, ustaški simboli, govor i odora bili viđeni, kao i nacistički pozdravi. Na njih nije reagirala lokalna, austrijska policija". Osim govornika koji su branili ideju fašizma, brojni posjetitelji bili su odjeveni u majice s ustaškim simbolima i sloganom Za dom spremni", piše portal Vice. 

Pročitajte više