Neredi u Kranju, Novom Sadu i Beogradu i dalje u središtu pažnje

SRBIJANSKI mediji u utorak i dalje veliku pozornost posvećuju navijačkim neredima za vrijeme i nakon vaterpolo utakmice reprezentacija Hrvatske i Srbije i Crne Gore u Kranju, te neredima u Novom Sadu i Beogradu.

Beogradski dnevnik "Danas", osim što prenosi pisanje hrvatskih medija o izgredima, u redakcijskom komentaru naslovljenom "Divljaštvo huligana" kaže da "iskreni ljubitelji sporta iz ovog dijela svijeta imaju razloga za zadovoljstvo i ponos".

"Dvije reprezentacije s prostora bivše Jugoslavije osvojile su najsjajnija odličja na Europskom vaterpolo prvenstvu u Kranju, ostavljajući iza sebe predstavnike drugih zemalja za kojima, inače, u većini stvari debelo zaostajemo. Nažalost, balkanski huligani uspjeli su uprljati ovaj lijep događaj", kaže list.

Dodaje da su u vaterpolo okršaju "navijači projektirali i neke mračnije porive, one iste koji su nekontrolirano bujali nesretnih devedesetih godina".

"Vandalizam navijača iz Hrvatske na prvenstvu u Kranju ne može biti alibi za ono što se u nedjelju navečer događalo pred veleposlanstvom Hrvatske u Beogradu", konstatira list, te opravdavajući odluku hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule da otkaže ranije zakazani posjet Crnoj Gori, zaključuje: "Ako neredi u Kranju idu na dušu slovenskoj policiji, onda istu toliku odgovornost - ako ne i veću, zbog onog što se dogodilo pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu snosi srpska policija. Ne treba ni najmanje sumnjati da je, kojim slučajem, bilo ugroženo obližnje američko veleposlanstvo, da bi odgovor policije bio neusporedivo energičniji".

Novosadski "Dnevnik", uz tekstove koji govore o neredima i vandalizmu u Novom Sadu u nedjelju navečer, nakon kojega je komunalna služba odnijela čak desetak kubika smeća i razbijenog stakla, donosi i osude vojvođanskih stranaka, koje traže pronalaženje i kažnjavanje krivaca.

Liga socijaldemokrata Vojvodine u svom priopćenju kaže da je "vandalizam samo početak, prekjučer su cilj bili izlozi u centru Novog Sada, a sutra će biti životi neistomišljenika. Novosadska Kristalna noć je jasan pokazatelj da naše društvo srlja u fašizam i da se mora zauzeti jasan odnos prema ovakvim pojavama prije nego što bude prekasno", kaže stranka.

Mediji također ističu i vandalsko ponašanje hrvatskih navijača u Kranju, te osude koje su o tome izrekli hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan, a beogradski "Danas" na svojim stranicama objavio je i fotografiju iz Kranja na kojoj hrvatski navijači pale srbijansku zastavu, te fotografiju iz Beograda gdje srbijanski navijači pale hrvatsku.

Pročitajte više