Netanyahu naredio izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu naredio je u ponedjeljak ubrzanje planova za izgradnju 800 domova za židovske naseljenike na Zapadnoj obali, nastavljajući s naseljavanjem tog autonomnog palestinskog područja u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Palestinci su taj projekt izgradnje židovskog naselja ocijenili ilegalnim, no Izrael nastoji staviti pečat na taj projekt prije nego Joe Biden, kritički nastrojen prema izraelskoj politici širenja naselja na palestinskim područjima, 20. siječnja uđe u Bijelu kuću.

Politika nastavka izgradnje židovskih naselja na okupiranim područjima mogla bi Netanyahuu donijeti glasove naseljenika na četvrtim po redu parlamentarnim izborima u samo dvije godine koji se održavaju 23. ožujka.

Ne zna se točan datum početka izgradnje 

Oko 800 domova bi se trebalo izgraditi u naseljima Beit El i Givat Zeev, sjeverno od Jeruzalema, i naseljima Tal Menashe, Rehelim, Shavei Shomron, Barkan i Karnei Shomron na sjevernom dijelu Zapadne obale.

Za sada se ne zna točan datum početka izgradnje.

"To je utrka s vremenom i pokušaj da se iskoriste posljednji dani aktualne američke administracije", rekao je Wasel Abu Jusef, član Izvršnog odbora PLO-a.

Trumpova administracija podržavala je izgradnju židovskih naselja na palestinskim područjima, odstupajući od međunarodnog prava.

Pročitajte više