Nevjerojatan uspon i pad brazilskog miljardera Eika Batiste

Foto: EPA

OVAJ tjedan poslovni čovjek koji je nekad bio simbol nade u Brazilu osuđen je na 30 godina zatvora zbog korupcije, javlja BBC.

Prije presude, rudarski tajkun Eike Batista smatran je najuspješnijim poduzetnikom generacije. No sad je on simbol propasti u novom razdoblju države koja želi riješiti ekonomske probleme i korupciju. 

Nijedna druga zemlja na svijetu nije imala tako dramatičan ekonomski preokret kao Brazil u proteklom desetljeću.

Još prije samo nekoliko godina najveća ekonomija Južne Amerike bila je u porastu i mogla se mjeriti s razvijenijim zemljama. A onda se sve raspalo. Politička kriza, korupcija, recesija, mjere štednje – sve se dogodilo u samo nekoliko mjeseci.

“Od buma do kraha” – rečenica je kojom se opisuje recentna financijska povijest Brazila. Osobna priča Eika Batiste išla je sličnim smjerom.

Imao je baš sve 

Na vrhuncu moći Batista je bio impresivni poslovni čovjek koji je zgrnuo bogatstvo teškim radom, šarmom i dobrim vezama u poslovnim krugovima baveći se rudarstvom. Njegov konglomerat EBX uključivao je sve, od naftnog biznisa do zabave i proizvoda za ljepotu, piše Reuters.

Rodio se 1956. godine u brazilskoj rudarskoj državi Minas Garais, kao drugi od sedmero djece u obitelji. Kad je imao 12 godina, odselili su se u Europu, gdje se i školovao. 

Studirao je u Njemačkoj i prodavao police osiguranja od kuće do kuće. No kad je u jednom časopisu pročitao vijest o zlatnoj groznici u Amazoniji, odustao je od školovanja i s 22 godine vratio se u domovinu. 

Iako mu je otac bio direktor velike državne rudarske multinacionalke, a kasnije i ministar rudarstva, Batista je želio sam stvoriti svoje poslovno carstvo. Počeo je otkupljivati zlato od sitnih tragača te ga preprodavati u Rio de Janeiru i Sao Paolu, zadržavajući oko pet posto za sebe. Kasnije je od njih posudio novac te je kupio rudnik zlata i tako zaradio prvih milijun dolara. Nakon toga kupovao je rudnike u Brazilu, Čileu, Kolumbiji i Kanadi, a poslije je posao proširio i na boksit, nikl i željeznu rudu.

Tijekom osamdesetih razgranao je svoj poslovno carstvo i ušao u partnerstvo s velikim igračima u rudarstvu kao što je Rio Tinto.

Oženio je jednu od najomiljenijih top modela u državi i kraljicu karnevala Lumu de Oliveiru, zbog koje je tjedan dana prije vjenčanja ostavio zaručnicu. Luma de Oliviera nekoliko puta je bila na naslovnici Playboya i to tijekom njihova trinaestogodišnjeg braka u kojem su dobili i dvojicu sinova, Thora i Olina.

Tvrdio da će nadmašiti Billa Gatesa

Tijekom dvijetisućitih Batista je doživio vrhunac popularnosti, upravo u vrijeme kad je i Brazil ekonomski rastao. U to vrijeme izjavio je i kako će nadmašiti Billa Gatesa.

Dotad je već izgradio svoje “X” carstvo – sve tvrtke u njegovu vlasništvu imale su X, simbol množenja.

Časopis Forbes 2012. godine proglasio ga je sedmom najbogatijom osobom na svijetu s osobnim imutkom od 35 milijardi dolara. U to vrijeme bio je inspiracija mnogim mladim poduzetnicima.

Pad je išao puno brže od uspona

Batisti je trebalo trideset godina da dođe na vrh brazilskog korporativnog svijeta, ali je zato njegov pad bio mnogo brži.

Već do 2013. njegove su se tvrtke našle u financijskim poteškoćama. Batista je uspio nagovoriti mnoge investitore da ulože novac u složenu i skupu infrastrukturu rudarstva i nafte.

No izvori nafte koje je kupio nisu bili isplativi. Građevinski projekti su odgođeni, a očekivani povrati uloženog pretvorili su se u financijski gubitak.

Prodao je tvrtke, jahtu i većinu nekretnina u Rio de Janeiru te se kleo da će sačuvati svoje tvrtke.

No njegovo carstvo nije izgrađeno samo na teškom radu i hrabrim poslovnim potezima. Batistine tvrtke dobivale su državne ugovore u zamjenu za mito, kako će se kasnije pokazati. Primjerice, dobile su unosne poslove kao što je pobjeda na javnom natječaju za novi nogometni teren u Rio de Janeiru, kako piše Reuters.  

Operacija Pranje automobila iz 2017. godine, velika istraga koja se bavila korupcijom u svim većim političkim strankama Brazila, otkrila je da je Batista koristio svoje veze sa službenicima u Rio de Janeiru kako bi dobio državne javne natječaje.

Nalog za uhićenjem izdan je dok je boravio u New Yorku. Nagađalo se da bi mogao pobjeći, no Batista je kupio avionsku kartu za prvi razred i odletio u Rio de Janeiro, gdje se odmah predao.

Čak i na newyorškom aerodromu Brazilci su mu davali potporu te se željeli slikati s osramoćenim tajkunom. Za nekoliko sati završio je u zatvoru s drugim kriminalcima dijeleći WC i hladnu vodu. Kako nije završio fakultet, nije imao pravo na izdvojenu ćeliju. 

On je drugi bogataš s Forbesove liste koji je uhićen, prvi je bio narkodiler Pablo Escobar.

Batista je u zatvoru proveo nekoliko mjeseci te je pušten u kućni pritvor do suđenja.

Osuđen na 30 godina zatvora

Ovaj tjedan sudac ga je osudio na 30 godina zatvora jer je navodno dao 16,5 milijuna dolara mita bivšem guverneru Rio de Janeira Sergiu Cabralu.

“Njegovi zločini uzrokovali su rast nepovjerenja investitora i poduzetnika koji su još donedavno na Brazil gledali kao na dobru poslovnu investiciju”, dio je iz presude suca Marcela Bretasa. 

Još prije samo nekoliko godina Batistu je tadašnji predsjednik države nazivao nacionalnim ponosom među brazilskim kapitalistima. 

Batista je kasnije pokušao izgraditi karijeru kao YouTuber s poslovnim savjetima. 

No ovotjedna osuda vjerojatno je kraj puta čovjeka koji je nekad utjelovljivao nacionalni san o prosperitetu, iako je njegov odvjetnik Fernando Martins izjavio je da je slučaj protiv njegova klijenta nejasan te da će uložiti žalbu.

U isto vrijeme Brazil se bori da nađe novi put za rast i oporavak. Zemlja je imala uspon tijekom zlatne ere, ali nije uspjela reformirati svoju ekonomiju. 

Operacija Pranje automobila pokazuje da se sustav polako mijenja: vlasti rješavaju problem korporativne korupcije i žele izgraditi sustav koji će omogućiti hrabrim i inovativnim poduzetnicima da se razvijaju.
 

Pročitajte više