Nevrijeme pogodilo srednju Europu, najmanje 12 mrtvih

SNAŽNO nevrijeme praćeno olujnim vjetrovima i snijegom pogodilo je u četvrtak i petak srednju Europu i usmrtilo najmanje 12 osoba u Poljskoj, Njemačkoj i Češkoj.

U Poljskoj je poginulo devetero ljudi - osmero još u četvrtak, a deveta žrtva je stradala u petak pokraj Wroclava na jugozapadu zemlje. Radi se o muškarcu koji je poginuo nakon što mu je smrznuta grana nošena jakim vjetrom pala na glavu.

U sličnim vremenskim uvjetima u Njemačkoj smrtno su stradale dvije osobe, prema podacima tamošnje policijske službe od petka.

Muškarac, najvjerojatnije alkoholičar, smrznuo se na putu kući u Sauerlandu u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija. U Saskoj-Anhaltu (na istoku Njemačke), 49-godišnji vozač je poginuo sletjevši s ceste zbog poledice.

Ciklona "Quimburga" koja je došla iz Danske zahvatila je sjever Njemačke u četvrtak, s vjetrom koji je puhao brzinom od 137 kilometara na sat, dok je na jugu zemlje u petak u Wendelsteinu (Bavarska) dostizao brzinu od 180 km/h, a u Schwarzwaldu 144 km/h. Rušenje drveća prouzročilo je brojne prometne nesreće, napose na području Stuttgarta (na jugozapadu Njemačke).

Polje niskog tlaka zraka sa sobom je donijelo kišu koja je u noći s četvrtka na petak prešla u snijeg, napose u Donjoj Saskoj, na sjeveru zemlje. U Harzu je cestovni promet obustavljen na više sati, kao i opskrba električnom energijom u više sela.

Nevrijeme je zahvatilo i Češku, a jedan je muškarac poginuo u Brnu pokušavajući popraviti porušeni krov na svojoj kući. Planinski prijevoji na granici Češke i Njemačke su zbog snijega i leda neprohodni, a ošetećeni su i neki povijesni dvorci u Moravskoj. U tom dijelu zemlje vjetrovi su dosezali 160km/h, čupali drveće, a usrušilo se i nekoliko starijih kuća.

Pročitajte više