Nevrijeme stvara probleme u Europi

Oštra zima pogodila je u petak većinu Europe, u Švicarskoj su zabilježene najniže temperature ove zime, dok snijeg neprestano pada u Italiji, Španjolskoj i većini zemalja sjeverno od Alpa, prenose agencije.

Talijanski dnevnik La Repubblica prenio je da se na željezničkoj postaji u Rimu smrznuo beskućnik, dok je u Firenci u proteklih nekoliko dana napadalo najviše snijega u zadnjih dvadeset godina. U Pisi je palo 25 centimetara snijega.

U Švicarskoj je u Neuenburgu zabilježena temperatura od -35 stupnjeva, a u Španjolskoj su četiri planinska prijelaza blokirana zbog snijega. Na Pirinejskom poluotoku zabilježena je temperatura od -19 stupnjeva, prenosi dpa.

U petak je zbog snijega i leda zatvoreno nekoliko autocesta u Francuskoj, a deseci nesreća prijavljeni su u blizini grada Rennesa.

Snijeg i hladnoća pogodili su u petak dijelove Mađarske, posebno zapad, dok je u Budimpešti palo 10 centimetara snijega.

Ukupno je šezdeset auta sudjelovalo u jednom velikom i šest malih lančanih sudara na najprometnijoj mađarskoj autocesti. Policija je objavila da je jedanaest osoba ozlijeđeno, dvoje teže.

U istočnome Yorkshireu u Velikoj Britaniji snijegom je zameteno pedeset vozila, a u višim dijelovima sjevera zemlje očekuje se i do 20 cm snijega, javlja Reuters.

Nizozemska željeznica moli u petak putnike da ne putuju ako ne moraju jer se toj zemlji s jugozapada približava nevrijeme.

I autobusna služba Connexxion izdala je slično upozorenje jer je neposredno nakon podneva nevrijeme sa snažnim vjetrom i snijegom zahvatilo jugozapadnu pokrajinu Zeeland. Željeznica ljudima preporučuje da nakon 16 sati u petak izbjegavaju putovanje.

Mećava je usporila promet i u južnoj Poljskoj, a snijeg je prekrio autoceste koje povezuju najveće gradove i skijališta u Tatrama. Nije bilo izvješća o težim nesrećama, ali policija preporučuje vozačima da odgode putovanja.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više