New York Times: U Hrvatskoj blijedi nacionalističko raspoloženje

AMERIČKI tisak izvješćuje u ponedjeljak o uvjerljivoj pobjedi predsjednika Stjepana Mesića u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

The New York Times (NYT) prenosi ocjenu hrvatskih komentatora da će rezultati izbora malo utjecati na politički smjer zemlje navodeći da predsjednik ima ograničene ovlasti te da odluke stvarno donose premijer i Hrvatski sabor.

"Hrvatski predsjednik lako ponovno izabran, izgleda da nacionalističko raspoloženje blijedi", naslov je teksta u NYT u kojem se kaže da je rezultat izbora pokazatelj raspoloženja zemlje dok se približava pregovorima o uključenju u Europsku uniju te da je odraz toga koliko se Hrvatska politički promijenila od svoje nacionalističke ere 1990-ih.

Napominjući da je politički malo što razlikovalo dvoje kandidata, Mesića i potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, jer oboje dijele ciljeve ulaska Hrvatske u NATO i EU, list zapaža da su se njih dvoje pokušali obraćati sasvim različitim biračima.

Kosor je pokušala iskoristiti nemir koji osjećaju mnogi Hrvati dok se približavaju pregovori s EU, kaže NYT navodeći da EU traži da hrvatska Vlada prije početka pregovora o uključenju izruči Haškom sudu generala Antu Gotovinu kojega mnogi Hrvati smatraju junakom.

Premda je Kosor rekla da je predana suradnji s Haškim sudom, bila je manje otvorena nego Mesić oko mjera koje bi poduzela da uhiti Gotovinu, ocjenjuje list.

NYT dodaje da se Kosor usredotočila da dobije potporu u nacionalističkoj bazi HDZ-a, ali da relativno slab odaziv birača na izbore te veličina potpore Mesiću ukazuju da mnogi nacionalistički pristaše nisu izašli na izbore.

Slab izlazak tih birača odražava pomak HDZ-a od tvrdo desne nacionalističke grupacije prema proeuropskoj stranci desnoga centra što je pomoglo osvajanju parlamentarnih izbora 2003., ali nije bilo dovoljno da potkopa Mesićevu popularnost, ocjenjuje NYT. "Desno orijentirani birači imaju osjećaj da ih je HDZ izdao", rekao je Žarko Puhovski, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, navodi NYT.

Drugi listovi, The Washington Post, The Washington Times i Los Angeles Times donose kratke vijesti o nadmoćnoj pobjedi Mesića. WP i WT mu pripisuju da je pomogao Hrvatsku izvesti iz izolacije nakon ratova 1990-ih i približiti je Zapadu dok LAT navodi njegovo obećanje da će pojačati napore u približavanju Hrvatske EU-u.

Pročitajte više