Nezasićene masne kiseline povećavaju inteligenciju

NEZASIĆENE masne kiseline, koje se u velikoj mjeri nalaze u ribi, povećavaju kvocijent inteligencije, pokazalo je istraživanje koje je provelo njemačko društvo za medicinu prehrane iz Bad Aachena.

Budući da je istraživanje dokazalo da nezasićene masne kiseline mogu poboljšati kvocijent inteligencije, njemački znanstvenici preporučuju ženama da tijekom trudnoće i dojenja uzimaju veće količine namirnica koje sadrže nezasićene masne kiseline.

Znanstvenici su proveli paralelno istraživanje tijekom kojeg su jednoj skupini trudnica i dojilja davali hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama, poput ribe, a drugoj su skupini trudnica i dojilja davali veće količine drugih prehrambenih proizvoda, poput kukuruza. Kukuruz, za razliku od ribe, sadrži vrlo male količine nezasićenih masnih kiselina.

Istraživanje je provedeno četiri godine nakon rođenja djece čije su majke sudjelovale u istraživanju. Rezultati testova inteligencije djece čije su majke u posljednjem tromjesečju trudnoće i prva tri mjeseca nakon rođenja jele ribu, bili su znatno bolji od one djece čije su majke umjesto ribe jele kukuruz.

Znanstvenici su iz toga zaključili da veće količine nezasićenih masnih kiselina tijekom trudnoće i dojenja, povećavaju inteligenciju djece.

Žene, tijekom trudnoće kroz posteljicu a tijekom dojenja kroz mlijeko, djetetu daju sve što mu je potrebno za normalan razvoj, pod uvjetom da se i same pravilno hrane.

U trećem tromjesečju trudnoće razvija se djetetov mozak pa zato u tom razdoblju trudnice moraju posebnu pažnju posvetiti prehrani. Znanstvenici stoga preporučuju trudnicama da dva do tri puta tjedno jedu ribu.

Žene koje nakon poroda nemaju dovoljno mlijeka moraju potražiti umjetno mlijeko obogaćeno nezasićenim masnim kiselinama.

Pročitajte više