Nezavisni sindikat "Slobodne Dalmacije" NO-u: što prije donijeti odluke za dobrobit svih

Izvršni odbor Nezavisnog sindikata "Slobodne Dalmacije", većinskog sindikata u toj medijskoj kući, nakon današnje je sjednice objavio priopćenje u kojemu je, pozdravivši odluku Skupštine o opozivu starog i imenovanju novoga Nadzornog odbora, poručio kako od NOa očekuje da što žurnije donese odluke za oporavak poslovanja te kuće na dobrobit svih zaposlenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Ivan Ugrin u izjavi za Hinu rekao je kako očekuju da država djeluje u skladu sa zakonom, jer je svako odugovlačenje promjene sadašnjeg stanja, odnosno zadržavanje poslovodstva, uprave i uredništva, koji gomilaju milijunske gubitke i svojom uređivačkom politikom smanjuju nakladu, najveća šteta za "Slobodnu Dalmaciju". Ugrin tvdri kako je od početka ove godine gubitak dosegnuo gotovo pet milijuna kuna, a cijele prošle godine bio je 4,39 milijuna kuna.

Kako je ocijenio, manjinski Sindikat novinara "navija" samo za prodaju "Slobodne" Pavićevu Europapress Holdingu, a smatra da bi sindikat trebao najprije voditi računa o interesima svih radnika: i novinara i grafičara i ostalih.

"Neki i dalje pokušavaju lažno prikazati stanje u kući", kazao je Ugrin, navevši primjer redovitoga dvosatnog servisa rotacije koji je prikazan kao kolaps sustava kako bi se "utjecalo na Vladu pri donošenju odluke o prodaji".

Glede izbora predstavnika zaposlenika u Nadzorni odbor kao petog člana kojega bira Radničko vijeće, Nezavisni sindikat odlučio je predložiti novinarku s dugogodišnjim stažem i bivšu urednicu "Slobodne" Olgu Ramljak. Međutim, ustvrdio je Ugrin, Radničko vijeće o tome ne bi smjelo odlučivati prije nego se legalno izaberu svi članovi vijeća, jer je Županijski sud u Splitu ovih dana na tužbu Nezavisnog sindikata iz njegova sastava isključio dvoje članova, Vesnu Marasović i Gordana Harašića. Pravomoćnost presude očekuje se za 20-ak dana. Ugrin je stoga partnere, ostala dva sindikata, predsjednika Uprave i djelatnike "Slobodne Dalmacije" upozorio kako Nezavisni sindikat neće sudjelovati ni u kakvim nezakonitostima, pozvavši sve mjerodavne na dogovor dok se situacija ne riješi, jer Radničko vijeće ne bi smjelo ni o čemu odlučivati i zakonito raditi ako nisu nazočni svi njegovi članovi ili legalno izabrani zamjenici.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više