NHS prozivaju ministra Vidovića zbog miješanja u sindikalne poslove

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) prozvali su danas ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića jer je sindikalnim podružnicama, uoči referenduma o izmjenama Zakona o radu (ZOR) uputio pismo u kojem tvrdi da su "socijalni partneri u pregovorima o izmjenama ZORa došli do rješenja koja će osigurati sigurnost radnika i konkurentnost gospodarstva".

"Za razliku od ministra Vidovića, NHS smatra da pregovori o izmjenama ZOR-a nisu dali dovoljno dobre rezultate te da su predložene izmjene i dalje neprihvatljive", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Tvrdi da Vidović tim pismom, u kojem navodi samo dio istine, "razbija sindikalno zajedništvo i manipulira sindikalnim članstvom".

Uz to, Sever proziva ministra Vidovića jer takvim postupkom preskače i komunikaciju sa sindikalnim vodstvom, što, ustvrdio je, nije uobičajeno za zemlje socijalnog dijaloga.

Izrazio je bojazan da Vidović tim pismom nastoji dovesti u pitanje povjerenje sindikalnog članstva prema njihovu vodstvu, koje im je po Vidovićevom pismu, pogrešno tumačilo izmjene ZOR-a.

Sever je poručio Vidoviću i Vladi da se ne miješaju u organizacijsku strukturu sindikata jer time narušavaju sindikalno zajedništvo.

"Ministre nemojte slati poruke našem članstvu, mi smo potvrđeni na izborima, a vaš se mandat bliži kraju", poručio je Sever Vidoviću.

Vidović je danas uputio pismo sindikalnim podružnicama uoči referenduma na kojem bi se od 16. do 18. lipnja sindikalno članstvo trebalo izjasniti jesu li prihvatljive predložene izmjene ZOR-a.

Referendum o rezultatu pregovora o ZOR-u organizira pet sindikalnih središnjica, a o njemu ovisi hoće li sindikati organizirati još jedan referendum o općem štrajku protiv predloženih izmjena ZOR-a.

NHS izravno ne poziva svoje članstvo da neprihvatljivim ocjeni izmjene ZOR-a, ali se nada da će prepoznati njegove loše strane i usprotiviti se donošenju tako izmijenjenog zakona.

(Hina) mvr sšh

Pročitajte više