NHS: životni troškovi rastu, nezaposleni ne mogu podmiriti ni osnovne potrebe

Najnovija sindikalna košarica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pokazuje da minimalni životni troškovi nastavljaju rasti što prosječna radnička obitelj jedva može izdržati, a obitelji nezaposlenih ne mogu zadovoljiti niti osnovne potrebe.

Prosječna košarica za četveročlanu obitelj za prosinac iznosila je 6.241 kunu, što je 2,76 više nego u studenom, a prosječna plaća za listopad pokrivala je tek 66,14 posto troškova košarice, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare NHS-a.

Osnovni životni troškovi iz mjeseca u mjesec rastu, a njihova pokrivenost plaćom istodobno pada, tako da je u godinu dana smanjena za 9,74 posto, upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Umirovljenici su u još gorem položaju jer je pokrivenost njihove košarice prosječnom mirovinom iznosila 49,89 posto, što je 3,14 posto manje nego u studenom.

Nezaposleni su u posebno teškoj situaciji, a NHS je to zorno predočio izračunom posebne košarice za njih.

Potrošačka košarica četveročlane obitelji nezaposlenih iznosi 2.088 kuna, što je trećina ionako minimalne osnovne košarice, no dobar dio nezaposlenih ne može si ni to priuštiti, istaknuo je Sever.

Prihodi obitelji nezaposlenih kreću se između 1.300 i 2.500 kuna, ovisno kakve naknade ostvaruju, pa mnoge obitelji nemaju čak niti za najosnovnije potrebe.

Nezaposleni najčešće ne plaćaju struju niti telefon, ne mogu otići zubaru niti liječniku, nemaju za osnovne vitamine, a uglavnom su prisiljeni nositi staru i prljavu odjeću, ustvrdila je predsjednica Društva nezaposlenih Zagreba Jeniseja Fištrek.

Stvarna je nezaposlenost puno veća od službenog podataka o 317.500 osoba, smatra Fištrek, a to će se uskoro jasno pokazati u Zagrebu, gdje je osiguran besplatan gradski prijevoz za nezaposlene, pa će njihov broj naglo porasti.

Fištrek je ogorčena na političare i Crkvu koji "samo pričaju", a Društvu nezaposlenih, koje ima preko 2.000 članova, nijednom nisu pokušali pomoći.

NHS je na konferenciji za novinare izložio potrepštine (hranu, ulje, higijenski pribor...) iz košarice za nezaposlene, a Sever je najavio da će ih poslati predsjedničkim kandidatima, dok će saborske zastupnike pozvati da probaju od toga živjeti mjesec dana.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više