Nigerijci u subotu biraju predsjednika

NIGERIJCI izlaze u subotu na predsjedničke i regionalne izbore na kojima biraju novog predsjednika i guvernere 36 nigerijskih saveznih jedinica.
Predsjedničke kandidate istaknulo je 20 od 30 političkih stranaka, dok se na izborima za guvernere kandidiralo 259 kandidata.

Izbori se odvijaju u napetom ozračju zbog sporadičnog nasilja koje je izbilo nakon prošlotjednih parlamentarnih izbora i prijetnji oporbenih stranaka da će ometati predsjedničke izbore ako vladajuća Narodna demokratska stranka nastavi voditi.

Narodna demokratska stranka na parlamentarnim izborima prošle subote dobila je premoćnu većinu glasova.

Predsjednički kandidat oporbene Svenarodne nigerijske stranke, Muhammadu Buhari, bivši vojni vladar, optužio je vlast za izborne prijevare i zaprijetio "masovnim akcijama" ako se namještanja glasova nastave i na predsjedničkim izborima.

Predsjednik Olusegun Obasanjo, također bivši vojni vladar, koji traži novi mandat, obećao je da će iskoristiti sva ustavna sredstva kako bi osigurao miran tijek izbora.

Vjerske i etničke podjele igrat će veliku ulogu na izborima. Oporbeni kandidat Buhari podrijetlom je s muslimanskog sjevera zemlje, dok Obasanjo uživa potporu kršćanskog i animističkog jugozapada zemlje.

Ako izbori proteknu mirno, to bi bilo prvi put da ta naftom bogata zemlja doživi miran prijenos vlasti s jedne civilne vlade na drugu.

Od 1999., kada je Obasanjo izabran za predsjednika, u etničkim, političkim i vjerskim sukobima poginulo je više od 10.000 ljudi.

Pročitajte više