Nije tajna da HDZ-ovci muljaju, ali ovo što izvodi Goran Marić je nadrealno

Foto: Pixsell/Patrik Macek

GORDAN JANDROKOVIĆ stekao je političku slavu oborivši rekord u broju predsjednika HDZ-a kojima je uspješno iskazivao punu lojalnosti da bi potom preživio njihovu smjenu i na vrijeme ušao u novi pobjednički tabor, no HDZ ima još rekordera.

Nedosljednost kao najjače Marićevo oružje

Jedan od njih svakako je Goran Marić, aktualni ministar imovine, zbog kojeg je Andrej Plenković morao izmisliti novo ministarstvo, a rekorder je po broju promijenjenih stavova. I to onih stavova na kojima je gradio političku karijeru.

Marić je kritizirao predstečajne nagodbe, zazivao Remetinac zbog privatizacije Croatia osiguranja, borio se protiv zatvaranja Rafinerije u Sisku, tražio smjene čelnih ljudi Hrvatske narodne banke i ukidanje prevelikog broja ministarstava, zahtijevao revizije Linićevih slučajeva iz Ministarstva financija, ukazivao na propuste i nezakonitosti iz privatizacije, strašio nas neoliberalnim modelima te upozoravao na nepotizam i afere s uhljebljivanjem. Uglavnom, govorio je sve što su birači htjeli tada čuti pa nije bilo čudno da je stranica HDZ-ovca Gorana Marića bila redovno najposjećenija zastupnička stranica na službenoj stranici sabora. A onda je postao ministar, a Marićevo djelovanje kao oporbenog političara postala je tako davna povijest da više nije ni istina.

No, krenimo redom.

Tražio reviziju predstečajnih nagodba, promjenu zakona i zazivao Remetinac

U vrijeme vlade Zorana Milanovića, kada je Marić bio jedan od najaktivnijih zastupnika oporbe, česta meta njegovih napada bio je zloglasni zakon Slavka Linića, odnosno predstečajne nagodbe.

"Nužno je da se u saboru konsenzusom formira istražno povjerenstvo, koje bi utvrdilo sve okolnosti u svezi predstečajnih nagodbi", govorio je Marić prije četiri godine. Štoviše u saboru je rekao kako su predstečajne nagodbe "najkriminalniji čin od pretvorbe i privatizacije". Marić je dobivao političke poene napomenuvši više puta da bi za kriminal u predstečajnim nagodbama "trebalo izgraditi novu diletaciju u Remetincu". Isto tako, više je puta naglašavao netransparentnost u otpisivanju dugova te najavio "reviziju svih predstečajnih nagodbi" kada HDZ dođe na vlast.

"Vlada ne želi objavu podataka o otpisanim dugovanjima jer ne želi da se razotkrije što se događa", govorio je Marić.

No, kada je ušao u vladu i dobio Ministarstvo, sve je to zaboravio. Nije bilo nikakvog istražnog povjerenstva, niti je Marić to više spominjao. Nije bilo ni revizije. Zakon o predstečajnim nagodbama i dalje je na snazi te funkcionira na gotovo istim principima kao u doba Linića kada je Marić zazivao Remetinac.

Službenom tajnom pokriva nepravilnosti iz predstečajnih nagodbi

Slično kao i Jandroković, Marićev talent nije u tom što je zaboravio na vlastite stavove, u ovom slučaju o predstečajnim nagodbama, nego je kao ministar aktivno radio na prikrivanju nepravilnosti. Kada smo istraživali slučajeve predstečajnih nagodbi u kojima je država došla do zemljišta i poslovnih prostora čija je knjigovodstvena vrijednost oko 481 milijun kuna, dva ministra, i to Zdravko Marić iz financija i Goran Marić iz imovine, evidenciju o toj imovini proglasili su - službenom tajnom. Niti jedno ministarstvo, a ni državne agencije zadužene za nekretnine ne vode evidenciju o zemljištima do kojih je država došla u predstečajnim nagodbama. Nema evidencije je li i koliko je nekretnina prodano u postupcima licitacije te koliko je eventualno na tome zaradio državni proračun, ili bolje rečeno - izgubio.

"O postupcima predstečajnih nagodbi, tvrtkama i imovini koje su predmetom predstečajnih nagodbi, upućujemo vas da se savjetujete s odgovornim osobama u Ministarstvu financija", rekao nam je ministar Goran Marić, u trenu zaboravivši koji su ga stavovi doveli do pozicije u vladi.

Govorio je sve što su birači u tom trenutku htjeli čuti

Podsjetimo kako je Marić u oporbi skupljao političke bodove kada je govorio kako se mora ukinuti odluka o prodaji Croatia osiguranja te naglašavao nezakonitosti u privatizaciji iste. No, kao ministar nije, koliko nam je poznato, napravio ništa oko toga.

Isto tako Marić je često govorio u javnosti kao oporbenjak kako Hrvatska ima problem s velikom birokracijom.

"U Hrvatskoj prevelik broj ministarstava i da je praksa da često u pojedinim slučajevima najprije određuju ministra, a tek onda ministarstva", govorio je Marić dok je bio u oporbi. Nakon izborne pobjede HDZ-a zbog Marića je nastala prava drama kod formiranja vlade. Prvo je bio ministar bez portfelja, a onda mu je Plenković morao dati do tada nepostojeće ministarstvo. Za Marića je ovo bilo samo još jedna u nizu nedosljednosti.

Prije dva tjedna podsjetili smo Marića na njegovu izjavu iz kolovoza 2016. godine i to tijekom kampanje za parlamentarne izbore. Marić je tada bio prvi na listi u šestoj izbornoj jedinici.

Podsjećanje na ranije izjave proglasio provokacijama

"Nikad, ako osvojimo vlast, nećemo dopustiti gašenje Rafinerije nafte u Sisku, to javno obećajemo. U protivnom, prestat ćemo se baviti politikom", rekao je Marić, a tu je misao ponavljao više puta tijekom kampanje. No, Marić nam nije htio odgovarati na pitanja o tome hoće li se povući iz politike, a nakon što je postalo jasno da Rafinerija u Sisku postaje prošlost.

"Ne, nije INA državna imovina, država ima u portfelju dionice. O poslovnim odlukama INA-e odlučuje Uprava i Nadzorni odbor. Zna se kako Uprava donosi odluke i zna se da niti jedan ministar, pa ni ministar državne imovine, ne može utjecati da poslovna odluka bude takva i takva. To nisam nikada radio niti ću raditi, ali ću inzistirati da se donose odluke u interesu RH. U interesu RH je da se ne zatvara rafinerija u Sisku, ali to je poslovna odluka INA-e i na to ne utječe ministar. Da mogu utjecati na to da se Rafinerija ne zatvori, a ona se zatvori, ja bih otišao iz politike", rekao je Marić jučer pred novinarima kada je bio prisiljen odgovarati na pitanja o svom zaboravljenom obećanju.

Podsjećanje na njegove ranije izjave proglasio je provokacijama.

Kod INA-e ne može, a kod Podravke je moglo

No, Marić je u veljači 2017. godine postupio potpuno suprotno od izjava koje je dao jučer. Riječ je o slučaju Podravka kada je Marić izravno intervenirao u tvrtki u kojoj država nije većinski dioničar. Marić je tada bio u misiji smjenjivanja predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića. Tada se dogodio i rijetko viđeni presedan jer je Marić, kao ministar u vladi, došao na skupštinu tvrtke gdje država nije većinski vlasnik.

"Zašto ste agresivni?", odbrusio je Marić novinarima kada su ga pitali što radi na skupštini tvrtke. Vlada je tada instalirala svoje ljude u Nadzorni odbor, a uspjeli su smijeniti i Mršića s čela Podravke. Vođa operacije bio je Marić.

Podsjetimo i na činjenicu da je Marić tjednima šutio kada se HDZ pripremao uvesti porez na nekretnine. Kao ministar je šutio, a kao oporbenjak je "grmio".

"Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja vlade da je to porez na bogate, velika je obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to se neće plaćati porez", govorio je Marić u studenom 2011. godine. Dok je trajala kampanja HDZ-a za uvođenje tog poreza, Marić je bježao od novinara. Tek kada je postalo jasno da HDZ odustaje od tog poreza, Marić se javio.

"Stojim iza svake svoje izgovorene riječi o porezu na nekretnine koji je ovih dana u medijskom središtu. Na neki sam način bio i prepoznatljiv po svojoj potpori zakonu uz uvjet da novi porez bude zamjena za komunalnu naknadu i da ne smije biti veći od komunalne naknade", neuspješno je objašnjavao Marić svoju pasivnost.

Hvalio Holy zbog ostavke, a onda ga sustigla afera s uhljebljivanjem brata i šogora

No, pravi dragulj krije njegova knjiga "Slom lažnog proroštva". Naime, u knjizi koja je bila prepuna kritika na račun Zorana Milanovića krila se i jedna velika pohvala. Marić je tako pohvalio reakciju premijera, ali i ministrice Mirele Holly koja je podnijela ostavku. Povod ostavci, podsjetimo, bila je objava pisma kojim je Holy kao ministrica tražila od predsjednika Uprave Hrvatskih željeznica Renea Valčića da jednu tajnicu spasi od otkaza.

"Na trenutak je to vratilo vjeru u politiku", pisao je Marić. Godinama kasnije postupit će potpuno suprotno kada su mediji objavili slučaj zapošljavanja brata i šogora ministra Marića u Hrvatskim željeznicama.

Svetimir Marić bio je postavljen na mjesto člana Uprave društva Tehnički servisi željezničkih vozila, a početkom 2017. godine u tu fotelju Svetimir Marić je stigao s burze rada. Iz HŽ-ove tvrtke Tersus Eko, u kojoj je bio direktor od 2005. do 2016. godine, dobio je poslovno uvjetovani otkaz te je od 30. siječnja do 22. veljače ove godine bio u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Proglašen je viškom te je uzeo 35.000 kuna otpremnine. No, nije dugo ostao nezaposlen. U isto vrijeme posao u HŽ-u dobio je i Marićev šogor Miro Jurić.

"Ničim nisam utjecao na odluku o imenovanju mog brata na mjesto člana Uprave u tvrtki kćerki HŽ-a. On nije dobio funkciju u HŽ-u jer je moj brat. On se odrekao funkcije da se mene neopravdano napada. On ništa nije dobio što mu po stručnosti ne pripada. Njegova ostavka je njegova stvar, ja nisam siguran da bih ja to učinio na njegovom mjestu", govorio je Marić braneći se od te afere.

Radi ono što je govorio da nikada neće

Na kraju valja naglasiti kako je Marić gradio svoj imidž političara koji je bio protiv privatizacije da bi na kraju dobio Ministarstvo koje radi upravo to. Privatizira državne tvrtke i imovinu. Marić je bio čovjek koji je godinama prije pisao radove o nedosljednosti privatizacije devedesetih upozoravajući na netransparentnost tih postupaka da bi kao ministar sebi sredio faraonske ovlasti kod odluke o prodaji ili darivanju državne imovine.

Pročitajte više