Nije valjda Bianca Matković jedini problem u Vladi?

BIANCU Matković, ministricu koječega i ničega, mjesecima ignoriraju u Vladi. Ne šalju joj materijale i ne pozivaju na sastanke. Ne dostavljaju nikakve informacije. Jednostavno je ne vole.

Pa otkad je to postao problem? Danas to pričaju skoro svi njezini kolege. Danas je to spasonosna mantra i Jadranke Kosor, i Vladimira Šeksa, i Gordana Jandrokovića, i svih onih koji se noktima i zubima odriču Ive Sanadera. Govore da nisu ništa znali, ništa nisu radili, ništa im nisu govorili, u ništa ih nisu uključivali. Samo su im davali plaću.

Bianca zaboravljena u pećinama

Tako i jadna Bianca Matković danas samo sjedi u Vladi, prima plaću i vozika se u službenoj limuzini, reklo bi se baš ko prava ministrica. Podsjeća na japanske vojnike koji su se skrivali po pećinama davno nakon što je rat završio. Ona se ponaša kao da je još uvijek "kraljica Banskih dvora", kako su je prozvali u vrijeme dok je kao predstojnica premijerova ureda bila "tajanstvena i odlučna žena". Mediji se njezinom ulogom nikad nisu bavili, a kad su je pokušavali kontaktirati, ona je odbijala svaku komunikaciju.

Misteriozna kad je važna, misteriozna kad je nevažna

Bila je misteriozna žena jer nitko nije znao što točno radi, premda se stvarala fama kako radi nešto jako važno. Sada je također misteriozna žena jer nitko ne zna što radi u Banskim dvorima, ali ovoga puta znamo da ne radi ništa važno. Odnosno da ne radi ništa. Ah da, nedavno se s premijerkom Kosor počupala za jedan tepih.

Detronizirana kraljica Banskih dvora

Pa ipak, Bianca Matković još uvijek je tamo. Detronizirana kraljica Banskih dvora postala je mračni relikt režima čiji pripadnici još uvijek tumaraju istim hodnicima, ali sada pod nekom drugom vlašću. Nitko je neće smijeniti. Samo je ignoriraju. I toleriraju.

Zašto? Zašto je ne smijene? Zašto premijerka ne objesi metlu na rever - illi makar mali ćilim, samo zbog pakosti - i riješi se ministrice za koju se od početka zna da ne radi ništa, s tom razlikom što sada znamo da iza toga ne stoji nikakva mračna tajna? Ona zaista više nikome nije potrebna. Čak više nikome ne smeta. Zapravo, dobro se uklapa u ministarsku ekipu.

Tko zna kako se zove - i što radi - ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti? Tko vodi ministarstvo uprave? Kako se zove resor koji je vodio Petar Čobanković i u koji resor je upao sad? I što radi Božidar Pakretić?

Neka je zaposle ili otpuste

Zašto je sada Bianca Matković problematična i zašto bi bila problematična njezina anonimnost? Ne valjda samo zato što je bila Sanaderova tajnica. Pa i Kosorica je bila Sanaderova zapisničarka, pa vidite kako je napredovala.

Kad se prvi put otvorila priča o tome što Bianca Matković radi u Vladi, iz Banskih dvora su poručili kako će joj "premijerka ubuduće sigurno povjeravati određene poslove". U međuvremenu je propao Sanaderov puč u kojem Bianca Matković nije sudjelovala, dok je na sjednici Predsjedništva HDZ-a kad se odlučivalo o njegovu isključenju bila suzdržana.

I nije isključena iz stranke. I nije isključena iz Vlade. Iz nekog misterioznog razloga (zar baš sve oko Biance mora biti misteriozno?) ona je preživjela čistku. Opstala je premda bi javnost, mediji i vladajuća stranka, zajedno s premijerkinim tepisima, tu odluku dočekali s ovacijama. Možda Kosorici doista treba netko nad čijim će se postojanjem mediji iščuđavati, kad se već ne iščuđavaju nad Tomislavom Ivićem, Davorinom Mlakarom i Čobankovićevim misterioznim resorima.

Nije valjda samo ona lezilebović?

Čovjeku skoro dođe žao Biance Matković. Sad se samo nju proglašava nepotrebnom, suvišnom, lijevim smetalom, "lezilebovićkom", a još jučer je bila najmoćnija žena Banskih dvora i ministrica koja će uvesti red u Ministarstvo vanjskih poslova i među hrvatske pregovarače s EU-om. Da stvar bude još gora, kažu da je u nekim stvarima doista uvela red. Recimo, na Zrinjevcu su počeli na vrijeme dolaziti na posao.

Pored svih onih i onakvih ministara, sad ispada da je samo Bianca Matković nesposobna preuzeti odgovornost za državničke poslove. Čak i pored premijerke koja se čudom čudila nad razmjerima onoga što je napravila stranka čija je ona bila potpredsjednica. I koja se u borbi protiv krize sjetila samo nabiti harač. Pa toga bi se sigurno i Bianca sjetila.

Dakle, ako već trošimo dragocjeno vrijeme na otkrivanje što Bianca Matković zapravo radi u Vladi, onda bi bio red da se zapitamo što svi njezini kolege rade tamo. Ako je ona lijevo smetalo, što se onda tek može reći za ostale ministre - na čelu s premijerkom - koji doista smetaju? I nećemo valjda zaključiti da samo zato što je Bianca problem, da je sve ostalo u Banskim dvorima idealno? Pa nismo valjda pali s kruške.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više