Sanader najomraženiji političar, Kosor diže rejting Vladi i HDZ-u

Sanader najomraženiji političar, Kosor diže rejting Vladi i HDZ-u

Tekst: J.C.
Foto: Milivoj Keber / Cropix

NAJOMRAŽENIJI političar u Hrvatskoj i dalje je Ivo Sanader, dok popularnost njegovoj bivšoj zapisničarki Jadranki Kosor vrtoglavo raste, pokazalo je redovito istraživanje CRO Demoskop koje provodi agencija Promocija plus.

Jadranka Kosor trenutno je druga najpopularnija političarka u Hrvatskoj. Premijerku podržava 21,1 posto građana, a ispred nje je samo novoizabrani predsjednik Ivo Josipović s 22,9 posto. Izuzetno popularan među građanima i dalje je Stjepan Mesić kojem vjeruje 18,5 posto od 1.300 ispitanika na kojima je provedeno istraživanje. Četvrti najpopularniji političar je Zoran Milanović, a slijede Vesna Pusić, Milan Bandić, Željko Rohatinski, Damir Kajin, Nadan Vidošević i Radimir Čačić.

Zanimljivo je da Milanović i Bandić vrlo dobro kotiraju i na listi najnegativnijih političara, iako se nitko ne može približiti Sanaderu kojeg negativno doživljava čak 48 posto ispitanika! Slijede ga Milanović, Bandić, Andrija Hebrang, Luka Bebić, Stjepan Mesić, Radimir Čačić, Vladimir Šeks i Ivan Šuker, iz čega je očito da javnost najmanje vjeruje članovima vladajuće stranke.

Jadranka Kosor diže rejting Vladi i HDZ-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shodno tome, HDZ prema popularnosti i dalje osjetno zaostaje za SDP-om. Vladajuću stranku podržava 24 posto javnosti, a najjaču oporbenu stranku podržava 32,6 posto ispitanika. Slijede ih HNS sa 6,5 posto i HSS sa 5,1 posto, a oko dva posto imaju HSU, HSLS i HSP. No, iako rejting HDZ-a nije na visini, Vlada ima vrlo visok stupanj podrške.

Vladu Jadranke Kosor podržava 57 posto ispitanika, a dobila je ocjenu 3,42, što je najviše od parlamentarnih izbora. Usporedbe radi, u posljednjem mjesecu Sanaderove vladavine Vlada je imala tek 24,2 posto podrške pa je jasno da rast popularnosti prije svega duguju premijerki, koja je naklonost javnosti zadobila borbom protiv korupcije.

Hrvati protiv Europske unije

Da se u ovom trenutku održava referendum za ulazak u EU, Hrvati bi, prema rezultatima CRO Demoskopa, glasali protiv. Ulazak Hrvatske u Uniju podržava 48,4 ispitanika, što je pad od 0,5 posto s obzirom na isto istraživanje provedeno u siječnju. Zanimljivo je da se čak 40 posto ispitanika žestoko protivi Europskoj uniji, dok je 11,5 posto po ovom pitanju neodlučno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara