Nijemci strahuju od vala vjerskog ekstremizma

VODEĆI njemački političari izrazili su u nedjelju i ponedjeljak bojazan da bi se val nasilja inspiriran vjerskom mržnjom, koji ovih dana potresa susjednu Nizozemsku, mogao prenijeti i na Njemačku.

Predstavnici parlamentarnih stranaka istodobno traže pojačani dijalog između Nijemaca i pripadnika islamske zajednice, ali i pojačanu volju za integracijom kod njemačkih useljenika.

Ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) izjavio je na državnoj televiziji u nedjelju uvečer da su "nizozemski uvjeti mogući i kod nas". On smatra da je unatoč pojedinim uspjesima u procesu integracije stranaca "opasnost od islamizma velika".

Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenther Beckstein smatra da nekoliko tisuća islamista u Njemačkoj, koji su spremni na nasilje, nije mnogo s obzirom na četiri milijuna muslimana koliko ih živi u ovoj zemlji, ali da su oni "u svakom trenutku spremni na udar".

Njemački predsjednik Horst Koehler je prije toga obraćajući se muslimanskim vjernicima povodom mjeseca ramazana pozvao na više tolerancije i razumijevanja među pripadnicima različitih kultura i vjera. On je istodobno strane sugrađane upozorio na to da integracija nema alternative.

Ministar savezne pokrajine Donje Saske (Niedersachsen) Uwe Schuenemann (Kršćansko demokratska unija CDU) je također izrazio zabrinutost glede događaja u Nizozemskoj, ali je istodobno upozorio da se ne smije širiti panika.

On smatra da su ovi događaji izvrsna prilika da se pojačano poradi na integraciji stranaca koji žive u Njemačkoj. On je istodobno ponovio zahtjeve da se osobama koje ne pristaju na mjere integracije, poput obvezatnih tečajeva njemačkog, uskrate povlastice poput socijalne pomoći, a u krajnjem slučaju i boravišna dozvola.

Predstavnici Zelenih i Njemačko-turskog foruma zatražili su u ponedjeljak da propovjednici u njemačkim džamijama svoju izobrazbu moraju provesti u Njemačkoj. Oni su istovremeno odbacili zahtjeve demokršćanske političarke Anette Schawan da u džamijama ubuduće bude dopuštena propovijed samo na njemačkom.

Nakon ubojstva nizozemskog redatelja Thea van Gogha 2. studenog, Nizozemsku potresa val nasilja, a prošlog vikenda su u Rotterdamu i Heldenu izvršeni napadi na dvije džamije od kojih je ona u Heldenu u potpunosti i izgorjela.

Pročitajte više